in

Izdana Marčanska slovarica – Učenici učili dijalekt, crtali i kreirali slikopriču o svom mjestu

Učenici prvog razreda Osnovne škole Marčana s učiteljicom Jasminom Dželadinov Milošević radili su na projektu Marčanske slovarice. Cilj projekta bio je da se učenici prvog razreda opismene, izrade slovaricu te napišu kratku slikopriču služeći se mjesnim govorom.

Projekt su započeli s aktivnosti „Upoznajemo hrvatskog umjetnika Voju Radoičića“ iz likovne kulture gdje su učenici upoznali rad i kolorizam ovog riječkog umjetnika. Njegovi radovi su veseli, prepuni boja i natpisa. Prvašići su dobili zadatak da izrade motiv Marčane kombiniranom tehnikom kolaža, tempera i flomastera, po uzoru na slikara Voju Radoičića. Jedan od radova iskoristili su kasnije za naslovnicu digitalne slovarice.

U aktivnosti „Riječi oko nas“ zadatak je bio istražiti riječi na mjesnom narječju za svako slovo abecede. Kroz ovu aktivnost pomogli su im roditelji, ali i svi djelatnici OŠ Marčana, s obzirom da učiteljica nije govornik na mjesnom narječju. Kada su skupili dovoljno riječi, napravili su malu abecedu i krenuli na aktivnost „Čitanje riječi“ obzirom da u razredu ima i učenika koji se ne služe mjesnim govorom. 

U aktivnosti „Pričam o Marčani“ gost razreda bila je učiteljica Petra Gortan koja je učenicima pripovijedala o Marčani na mjesnom narječju. Učenici su bili zainteresirani i imali mnoštvo pitanja. U aktivnosti „Fotkaj Marčanu“ imali su pomoć učiteljice Petre i učenika iz produženog boravka koji su napravili fotografije koje su se koristile za slikopriču. Nakon pripovijedanja  i fotografiranja krenulo se u zajedničko pisanje slikopriče „Moje misto Marčana“.

Načelnik Općine Marčana Predrag Pliško kazao je kako podržava zavičajnost i sve oblike očuvanja tradicije Istre, od folklora do jezika i običaja.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo kad djeca i odrasli koji nisu vični domaćim besidama pokušavaju i uspijevaju naučiti naše domaće riječi i običaje. To je dokaz kvalitetnog suživota i međusobnog uvažavanja i potvrda da vrijednosti Istre i Istrijana bivaju prepoznate i prihvaćene“, komentirao je načelnik Pliško.

Kako izgleda slovarica, možete pogledati na poveznici:

https://read.bookcreator.com/oHxkS…/-NHtXe4pQSShdY1f41rMbw

MUP: Najava prometne akcije u cilju zaštite vozača mopeda i motocikla

Istra u subotu: Svi brisevi su negativni, nažalost jedna loša vijest