in

KAŠTELIR: U subotu se vraća OKARINA FEST – Međunarodni susret svirača koji čuva tradiciju

Foto Općina Kaštelir-Labinci

Peta po redu međunarodna manifestacija, odnosno festival pod nazivom „Okarina Fest ’22“ održat će se u Kašteliru u subotu, 23. travnja u 20 sati na Domu, te se time vraća nakon nekoliko godina neodržavanja. Manifestacija je posvećena okarini, tradicijskom puhačkom glazbalu od pečene gline koje je na našim prostorima poznato više od stotinu godina. Početak manifestacije je u 20 sati u Sali na Domu u Kašteliru. Ulaz je slobodan, a nakon festivala slijedi druženje izvođača i posjetitelja.

Okarina Fest - Arhiv Općine Kaštelir-Labinci
Okarina Fest – Arhiv Općine Kaštelir-Labinci

Da bi se sačuvala tradicija sviranja na okarini, etnomuzikolog Branislav Ostojić svojedobno je u suradnji s Turističkom zajednicom te Općinom Kaštelir-Labinci osmislio susret svirača koji je postao poznat pod nazivom “Okarina Fest”. Ovogodišnji susret imat će međunarodni značaj, s obzirom da će uz petnaestak svirača sa područja Istre nastupiti i nekoliko svirača iz susjedne Slovenije. Na manifestaciji će također nastupiti Mješoviti pjevački zbor “Korona” iz Umaga, Ženski zbor “Lavanda” iz Novigrada, Vokalna etno skupina “Nigrignanum” Zajednice Talijana Labinci te Hrvatsko kulturno društvo “Istra” iz slovenskog Pirana.

– Sviranje na ovom malom instrumentu danas se u praksi rijetko može čuti, a festivalom želimo okupiti izvođače koji sviraju na okarini, kako bi i mlade generacije potaknuli na upoznavanje sviranja na ovom zanimljivom starinskom glazbalu. Želimo očuvati tradiciju i revalorizirati ovaj vid nematerijalne kulturne baština, s obzirom da se okarina nekada svirala i ovdje – rekao je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

“Okarina Fest” jedini je takav susret u Hrvatskoj, a njegov idejni pokretač Branislav Ostojić kod osmišljavanja manifestacije bio je motiviran proučavanjem glazbene povijest Kaštelira unazad stotinjak godina. Tom prilikom je došao do podataka da se na našem području, točnije u naselju Valentići, svirala okarina. Susretom svirača, među kojima su u dosadašnjim nastupima svoje umijeće prezentirali izvođači iz Slovenije, Italije i Mađarske, želi se okupiti sve one koji posjeduju i njeguju umijeće sviranja na tom tradicijskom instrumentu te potaknuti revalorizaciju starog načina sviranja. Na taj način će mladi naraštaji upoznati ovu posebnu vrstu glazbala koje se nekad koristilo na našem području. A dok se čekao travanj i ova zanimljiva manifestacija održana je i mala škola okarine za djecu, pa će pet učenika imati svoj premijerni nastup na ovogodišnjem “Okarina Festu”.

Okarina Fest - Arhiv Općine Kaštelir-Labinci
Okarina Fest – Arhiv Općine Kaštelir-Labinci

Između održavanja prva dva susreta “Okarina Festa” Branislav Ostojić napisao je stručnu knjigu o tom malom glinenom instrumentu pod nazivom “Okarina-tradicijsko glazbalo” te je svake godine održavao malu školu u kojoj su učenici, ali i odrasli polaznici naučili osnove sviranja na okarini.

“Okarina Fest ’22” organizira Općina Kaštelir-Labinci pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja, od kojeg je Općina na natječaju dobila 5.000 kuna za sufinanciranje troškova organizacije.

Okarina Fest - Arhiv Općine Kaštelir-Labinci
Okarina Fest – Arhiv Općine Kaštelir-Labinci

Foto Tanja Kocijančić - Mala škola kuhanja u DeguStazioenu

TAR: DeguStazione kao škola kuhanja za blogere i novinare – Pripremali su ciple, raviole s kobasicama i cukerančiće

Foto Eko aktivisti Vodnjan - Akcija u Fondolama

U subotu eko aktivisti Vodnjanštine opet u akciji čišćenja