in

KAŠTELIRSKI SIMBOL: Mještani prosvjedovali jer je općina uklonila staru lipu na Placu

Višegodišnja stabla i drvoredi dio su naše prirodne i kulturne baštine i doprinose boljoj kvaliteti života. Na uklanjanje stabala, posebice ako su za njih emotivno vezani, građani su posebno osjetljivi. A upravo se to dogodilo danas u Kašteliru, u centru kod crkve na Placu gdje su mještani organizirali miran prosvjed, jer je jučer uklonjena stara lipa, stablo koje je desetljećima bilo simbol tog mjesta. Dvadesetak mještana okupilo se oko njenog panja u miru, uz simbolični čaj od lipe i fritule.

Lipa, ti ki si čera destružena od ruke pres kušencije, velo ti hvala. Tvoji Kaštelirci“, napisali su mještani na transparentu posljednji pozdrav omiljenom stablu.

Lipa je bila stara barem 80-ak godina i pod njenom bogatom krošnjom, u hladu, okupljali bi se mještani i ćakulali. Bilo je to tradicionalno okupljalište za mahom starije Kaštelirce, koji su se voljeli družiti u njenom hladu, sjedeći na klupici.

Načelnik Enio Jugovac s mještanima

Nažalost, njeno uklanjanje dogodilo se zbog više sile. Načelnik Enio Jugovac također je danas bio s mještanima-prosvjednicima, koje je to jako pogodilo i koji su mu rekli da su ih trebali prije obavijestiti o tome. Načelnik im je objasnio zašto su to morali napraviti.

-Dobili smo zahtjev od obitelji Ružić koja živi odmah do lipe da se stablo ukloni zbog štete koje je pravila na njihovoj imovini. Znali smo da će to izazvati reakciju građana i da će biti ogorčeni, no nismo imali izbora, pojašnjava Jugovac.

Na zadnjoj sjednici općinskog Odbora za prostorno planiranje i upravljanje nekretninama, koji broji ukupno 11 članova, na dnevnom redu bila je odluka o uklanjanju lipe. Svih devet prisutnih članova glasalo je jednoglasno za uklanjanje radi štete koja nastaje na objektu i radi eventualnih posljedica koje bi općina u budućnosti mogla imati zbog možebitne tužbe za pokrivanje štete nastale na imovini obitelji Ružić. Bili su pritom svjesni da će to izazvati revolt mještana.

-Nažalost, lipa je bila na krivom mjestu, u neposrednoj blizini međe i same zgrade, kazao je načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

Pitali smo ga što dalje, odnosno ima li mogućnosti da se sada umjesto lipe posadi novo stablo – ako ne na istom mjestu, barem u blizini.

Nažalost, odgovorio je, trg je u cijelosti asfaltiran i na njemu nema mogućnosti sadnje novog stabla. No, dodao je, odmah do toga je spomen park s klupama kod spomenika palim borcima u hladu u kojem inače mještani kartaju, te park s dječjim spravama i klupicama iza crkve.

A što se tiče opaske mještanke da sada neće više imati cvjetova od lipe za čaj načelnik je kazao da su unatrag nekoliko godina posadili niz lipa na Prisadima kod agrarije, te na parkiralištima kod groblja u Kašteliru i Labincima.

Tako da čaja od lipe, smatra Jugovac, ne bi smjelo manjkati u Kašteliru ni u budućnosti.

POREČ: Bez vode 20. svibnja dio starog grada

Ukida se mostarina na Krčkom mostu i spajaju HAC i ARZ