in

KORADO KORLEVIĆ finalist za nagradu Komunikator godine

Korado Korlević, jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika, astronom svjetskoga glasa i pokretač Zvjezdarnice Višnjan u sklopu koje se bavi promicanjem znanosti, razvojem metoda kreativnog razmišljanja te projektima zaštite prirodne, kulturne i znanstvene baštine, jedan je od finalista za nagradu Komunikator 2019. godine.

Ocjenjivački sud Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću ističe kako Korado Korlević na sebi svojstven i zanimljiv način, prema današnjim kriterijima skromno, ali ustrajno i izravno u javnom diskursu govori o ključnim društvenim temama poput važnosti osobnog razvoja i osobnoj odgovornosti te najvažnijim tehnologijama ovog stoljeća, ali, prije svega, o nužnosti razvoja znanosti te evoluciji obrazovnog sustava kao neizostavnog temelja za odgovaranje na izazove budućnosti.

„Korado Korlević pritom često ističe kako je neprihvatljivo da na djecu koja čine 20 posto populacije, za koje se kunemo da su 100 posto budućnosti, izdvajamo jedva 5 posto BDP-a. Ovako prezentiranim činjenicama Korlević angažira i dio javnosti koji u pravilu ostaje ravnodušan na društvene nelogičnosti, sužavajući prostor za društveno poželjne odgovore i prazne fraze. Iz komunikacijske perspektive njegova agenda nije politički „obojena“ već je isključivo društveno i znanstveno usmjerena. Javni nastupi su mu pamtljivi i inspirativni, potkrijepljeni nepobitnim činjenicama i progresivnim tezama te tjeraju na razmišljanje“, stoji u obrazloženju žirija Grand PRixa HUOJ-a kojim ove godine predsjeda Damir Jugo.

Iza Korlevića je impresivan broj djece i mladih koje je potaknuo na bavljenje znanošću, a neki od njih danas rade u uglednim znanstvenim institucijama diljem svijeta.

 Svoj način komunikacije sam Korlević opisuje kao iskren i učiteljski, no napominje da nije najvažniji način, nego cilj. Cilj komunikacije, pojašnjava, je ono što određuje količinu strasti koja prati poruke.

Za javnu komunikaciju smatra da ne smije postojati radi sebe same. O njoj kaže: Ne podnosim ni jednu aktivnost koja u osnovi nemadefinirani cilj da nakon toga ljudi i zajednica ne budubarem mrvicu bolji.“

U završnici izbora za Komunikatora 2019. godine četiri su osobe. Uz Korada Korlevića tu su još Lora Vidović i Vuk Vuković.

Žiri Grand PRixa uskoro će otkriti i četvrtog finalista, a tko će na kraju dobiti prestižnu titulu, bit će objavljeno u ponedjeljak 16. ožujka. (Izvor Hia.com.hr)

TAR: Povoljne tjedne ponude u Kući tradicijske gastronomije

Velik uspjeh porečke Finide – Čak 12 priznanja za najbolje istarske karatiste