in

Legendi u čast: Otvoren Centar za posjetitelje LA MULA DE PARENZO

Foto Tanja Kocijančić . Centar za posjetitelje La mula de Parenzo

La mula de Parenzo za Poreč predstavlja puno više od same pjesme – ona je svojevrsna neslužbena himna, pjesma koja je generacije Porečanki i Porečana pratila u veselim i tužnim trenucima. Stoga ne čudi da se prije mnogo godina pojavila ideja da ta Porečanka, simbol poduzetništva i snalažljivosti, u svom gradu dobije spomenik i centar. A među brojnim zagovarateljima te ideje bio je i nedavno preminuli Drago Orlić.

la mula de parenzo poreč andi bančić
Novootvoreni Centar za posjetitelje La mula de Parenzo – Foto Andi Bančić

Porečka legenda, La mula de Parenzo, pjesma po kojoj je naš grad poznat po cijelom svijetu, danas je dobila službeno svoj prostor u srcu povijesne jezgre, na Trgu slobode. Otvoren je, naime, Centar za posjetitelje, ili kako bismo to kolokvijalno rekli, butiga koja je uređena na spomen ove opjevane legende, simbolu poduzetništva. Pred okupljenom publikom službeno je prostor nakon kratkog programa proglasio otvorenim gradonačelnik Loris Peršurić, koji je istaknuo da je ponosan što je konačno otvoren ovaj centar, u čije je uređenje uloženo oko sto tisuću eura.

elena uljančić otvorenje la mula de parenzo poreč
Elena Uljančić – Foto Andi Bančić

-Drago mi je da ovo realiziramo zahvaljujući bespovratnim EU sredstvima i da su u cijeli proces uključene lokalne kreativne snage. Upravu su oni stvorili sadržaje koji će pričati priču o bogatoj povijesti našega grada, našoj urbanoj legendi i neslužbenoj himni, te proizvodima i tradicijama tog vremena. Vjerujem da ćemo iduće godine svi zajedno odabrati i postaviti i spomenik La muli de Parenzo i tako ostvariti želju našeg dragog sugrađana Drage Orlića, naglasio je Peršurić.

Foto Andi Bančić la mula de parenzo otvorenje 30-11-2021
Foto Andi Bančić

Među govornicima bio je i Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i LAGUR-a „Istarski švoj“, preko čijeg je natječaja Grad Poreč dobio sredstva.

-Uspješnom prijavom na natječaj LAGUR-a „Istarski švoj“, u 2020. godini Grad Poreč ostvario je financiranje od ukupno 731.725 bespovratnih kuna za projekt „Promocija ribarske tradicije Poreča – opremanje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“ na porečkom Trgu slobode, podsjetio je Momić.

Ivan Hrastovčak centar za posjetitelje la mula de parenzo foto tanja kocijančić
Ivan Hrastovčak – Foto Tanja Kocijančić

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić dala je povijesni kontekst predaji o pjesmi, napomenuvši kako je La mula de Parenzo vjerojatno otišla najdalje od svih i postala neprepoznatljiviji simbol Poreča.

– Ovaj Centar otvara mogućnost da se valorizira naš istroveneto dijalekt, a kako bi se nove generacije s njom upoznale potrebno uvrstiti i u zavičajnu nastavu osnovnih škola. Iz osobnog iskustva, priča o njoj je priča i o emancipaciji žena – od svih izazova s kojima se kao žena susretala do toga da danas u Poreču na čelu gotovo svih gradskih ustanov0a imate upravo žene, rekla je Uljančić.

Foto Andi Bančić la mula de parenzo otvorenje poreč 30-11-2021
Centar za posjetitelje La mula de Parenzo – Foto Andi Bančić

Gradonačelnik i ravnateljica Muzeja pohvalili su sve koji su bili uključeni u ovo priču. A u stručnom timu su bili, uz predstavnike Grada Poreča, Zavičajnog muzeja Poreštine, Turističke zajednice Grada Poreč, Pučkog otvorenog učilišta, posredno i konzervatori. Svi skupa odlučili su da se projekt La mula de Parenzo, uz već ranije dogovoreno postavljanje spomenika, dodatno obogati i „butigom“, odnosno, centrom za posjetitelje koji se nalazi na trgu na kantunu, u prostoru gdje je nekad bila trgovina Glasa Istre. Butiga će raditi svaki dan, a vodit će je Ivan Hrastovčak, profesor povijesti, koji će posjetiteljima približiti priču poznate Porečanke kroz podatke, predmete, te replike namještaja, artikala, prototipa i suvenira. Moći će se odsvirati i poznata pjesma, a sve to na suvremenoj opremi.

Za realizaciju Centra za posjetitelje bili su zaduženi Studio Sonda, Arte Interijeri i Audio video consulting.

Foto Tanja Kocijančić centar za posjetitelje la mula de parenzo otvorenje 30-11-2021
Probajte odsvirati poznatu pjesmu – Foto Tanja Kocijančić

Današnje svečano otvaranje uljepšale su članice porečke ženske klape Parentine koje su izvele nekoliko pjesama.

Foto Andi Bančić centar za posjetitelje la mula de parenzo otvorenje 30-11-2021
La mula de Parenzo – Foto Andi Bančić

O Centru za posjetitelje:

Zidne površine izložbenog dijela zauzimaju infografike s posebnim naglaskom na ribarstvo i marikulturu Poreča i Istre. Postav Centra čine jednostavni i kompleksni eksponati. Jedan od jednostavnih eksponata je klasično ogledalo s printom siluete mlade žene odjevene građanskom modom na prijelazu stoljeća koja u ruci nosi košaru s namirnicama. S obzirom na to da ne znamo kako je mula izgledala, ovim eksponatom svatko može postati la mula de Parenzo. Drugi jednostavni eksponat je vaga kao središnji dio svake trgovine s početka stoljeća. Za ovaj eksponat korištena je prava polužna vaga kakve su se izrađivale od kraja 19. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata. Utezi simboliziraju prednosti koje je la mula mogla uživati otvaranjem svoje trgovine, dok druga skupina utega simbolizira nedostatke toga. Svaka od osobina ispisana je na pojedinom utegu, a postoji samo jedna kombinacija koja vagu postavlja u ravnotežu.

Prvi kompleksni eksponat je oprema konfigurirana za reprodukciju virtualne realnosti. Virtualna animacija posjetitelje uranja u povijesni kontekst nekadašnje ribarske lučice Peškere. Posjetitelji prate mladu djevojku dok od Peškere hoda prema Trgu slobode i pritom razgovara sa svojim sugrađanima. Drugi kompleksni eksponat je interaktivni audio uređaj s ekranom osjetljivim na dodir koji posjetiteljima omogućuje sviranje i pjevanje glazbenog djela „La mula de Parenzo“. Kroz projekt su izrađeni i prototipi budućih suvenira te autentične replike artikala (jutene vreće, limenke, ribarske mreže, špage, boce, damižane i tjestenina „bigoli“ koja se spominje u pjesmi).

Osim svim suradnicima na projektu, zahvale idu i u Croatia Records, za ustupanje prava na korištenje snimke „La mula de Parenzo“ u izvedbi Lidije Percan i aranžmanu Stjepana Kalogjere.

Centar će biti otvoren svakoga radnoga dana u tjednu od 8 do 14 sati.

konferencija labin istarske željeznice

Revitalizacija željeznice od iznimne važnosti za daljnji gospodarski uzlet Istre

voda čaša ilustracija

Bez vode 1. prosinca sela na području Poreča, Vrsara i Sv. Lovreča