in

LJETO U ISTRI: U Krnici otvorenje izložbe „Rakljanski umjetnici na jenem mistu“

Foto TZ Marčana

Turistička zajednica Općine Marčana poziva na otvorenje izložbe „Rakljanski umjetnici na jenem mistu“ ove srijede, 2. kolovoza 2023., u 21 sat. U prostoru Turističkog informativnog centra u Krnici zajedno će svoje radove predstaviti Kristina Valić, Marija Valić – Mima i Mario Hauser.

Kristina Valić samouka je umjetnica iz Raklja. Od malena je uvijek nešto crtala i savršeno bila sretna kad je pred sobom imala samo prazan papir, a tako je i danas. Bavi se različitim vrstama umjetnosti: slika, radi skulpture u glini, izrađuje nakit. Na ovoj izložbi će predstaviti razna ulja i akrile na platnu s istarskim motivima masline, suhozida, crkvica i mora. Prije nego li se ozbiljno počela baviti slikarstvom 1998. godine, Kristina se bavila modnim dizajnom. Voli se izražavati na različite načine. Teme njezinih slika su osim pejzaža, i portreti lica, cvijeće, anđeli, nebo i apstrakcije.

Marija Valić-Mima u svoje slobodno vrijeme kreativno djeluje u okviru Art studija iz Pule pod vodstvom mentora Igora Fabrisa, gdje izrađuje uporabne i ukrasne predmete od keramike u različitim tehnikama, te će iste i predstaviti na izložbi u Krnici. Marija živi i radi u Puli, sa snažnim prisustvom utjecaja Raklja i rakljanske tradicije, odakle ponosno ističe svoje porijeklo te crpi inspiraciju i nadahnuće. Po zanimanju je diplomirana pravnica koja svoju profesiju ostvaruje u jednoj domaćoj financijskoj instituciji. Otvorenog je duha, ljubiteljica prirode i aktivnog načina života.

Mario Hauser je rođen u Puli, a od umirovljenja radi i živi u Raklju. Po struci je električar, neko se vrijeme izražavao uljem na platnu i grafikama na staklu. Prije 15ak godina je slučajno došao u doticaj s tehnikom izrade mozaika i od tada se u potpunosti posvetio izradi uporabnih predmeta, poput slika, ogledala, stolova, škanjića ukrašenih mozaikom. Najviše radi za svoj gušt, no često po narudžbi radi i natpise u mozaik tehnici, a dragi su mu rimski motivi te ornament pletera i meandra. Mozaikom se ozbiljnije počeo baviti kada se preselio u Rakalj. Sve radi sam u svojoj kućnoj radionici: u maloj peći peče dvije vrste kockica; od bijele, crne i crvene gline one zemljanih boja, a dodavanjem raznih pigmenata drugih boja (plave, zelene, žute i dr.) u bijeli cement dobiva kockice tih boja, suši ih i lomi ručnim kliještima.

Skupna izložba obuhvaća radove triju autora na jednom mjestu kako bi se predstavili lokalnoj zajednici i brojnim gostima, otud i naziv „Rakljanski umjetnici na jenem mistu“.

Izložba će biti postavljena punih mjesec dana i moći će se razgledati od ponedjeljka do subote od 8 do 11 sati i od 18 do 21 sat.

Uz poticanje lokalnog stvaralaštva i umjetnosti, želja TZ-a Marčana je kroz izložbu ponuditi prvenstveno autohtoni sadržaj, lokalnu, održivu priču i ručno izrađene suvenire.

Foto Dom Poreč

POREČ: Korisnike Doma razveselila pjesnikinja Marija Ribarić

Foto Gradska knjižnica Poreč - Pčelica Maja

POREČ za najmlađe: “Prije mora do Marafora” uz Pčelicu Maju