in

MARČANA: Jovići dobili svoju malu knjižnicu. Inicijatorica Elis Konović najavljuje već sljedeću

Elis Konović

Mini knjižnica Jovići jedna je od sedamdesetak Malih slobodnih knjižnica u cijeloj Hrvatskoj. U Istri ih je za sada 18 registriranih.

Elis Konović i načelnik Predrag Pliško na otvorenju mini knjižnice

Libar posudi – na škrilu sidi naziv je zanimljive Facebook stranice iza koje se krije inicijativa Elis Konović zahvaljujući kojoj Jovići u Općini Marčana imaju svoju mini knjižnicu – kućicu s knjigama gdje svatko može posuditi ili donirati knjigu. U bilo koje doba dana i besplatno. Upravo 2021. obilježava se kao Godina čitanja. K tome, škrile su u Istri bile okupljališta, mjesta na kojima se ćakulalo, obavještavalo, saznavalo novosti, odmaralo… A sada se može i čitati.
Kućica je postavljena i inaugurirana početkom listopada, a evo što kaže Elis kako je uopće došla na tu ideju koja je naišla na svesrdnu podršku općine i mještana.

mini knjižnica jovići marčana škrila

-S obzirom da imam puno svojih knjiga duže vrijeme me držala ideja da ih doniram. Kako i sama pišem poeziju i objavljujem svoje radove u zajedničkim zbirkama, članica sam nekoliko grupa na Facebooku koje se bave književnošću, kao i Mreže hrvatske kulture. Istražujući najbolji i najefikasniji način da doniram svoje knjige, naišla sam na FB stranicu Male slobodne knjižnice Hrvatske i odlučila da ću na taj način donirati knjige i to sredini u kojoj sam odrasla, a to su Jovići na Proštini i sredini u kojoj trenutno živim s obitelji, a to je Jurićev Kal na Barbanštini. Kontaktirala sam osnivačice te stranice Maju i Željku koje su mi ljubazno dale smjernice za realizaciju. Dobila sam potrebne dozvole od lokalne samouprave, a samu izradu povjerila svom suprugu Marinu Konoviću i svekru, Alfonsu Konoviću. Izradili su je od materijala koji su nam bili dostupni kod kuće, tako da, osim utrošenog vremena, financijski nije bio veliki izdatak, priča nam Elis.

Otvorenje mini knjižnice u Jovićima marčana
Otvorenje mini knjižnice u Jovićima

U Jovićima su je postavili u neposrednoj blizini škrile, koja je oduvijek bila okupljalište mještana, što za druženje, što za popodnevni odmor ili jednostavno tračanje, pa je došla na ideju da kućica nosi i slogan “libar posudi i na škrilu sidi”. Tako je na neki način zaokružila priču.
-Budući da su mi Jovići, kao i cijela Proština, dali puno materijala za pisanje i da su mi uvijek u srcu, na taj sam se način, recimo, zahvalila. Osim toga, namjera mi je bila vratiti knjigu u ruke i potaknuti ljude na komunikaciju i druženje, što u zadnje vrijeme sve nekako blijedi i nestaje. Također znam da ima osoba koje vole čitati, a jednostavno nemaju mogućnosti biti članovi knjižnica ili kupovati knjige, naglašava pjesnikinja rodom iz Jovića.
Samo otvorenje bilo je pun pogodak zahvaljujući načelniku Predragu Plišku i djelatnicima Općine Marčana, zatim donatoru Franku Kompariću, njenoj obitelji, susjedima i svima koji su doprinijeli realizaciji ove ideje.

mini knjižnica kućica jovići marčana

-Mještani su s nestrpljenjem očekivali otvorenje i iskazali veliki interes. Budući da se u kućici nalazi ponešto za svakoga, koriste je svi uzrasti. Unutra se nalaze kuharice, školska lektira, slikovnice za najmlađe, kao i bojanke i priče i bajke, a isto tako i ponešto edukativnog štiva o našem zavičaju, razni romani i zbirke poezije na standardu i čakavici. U ljetnim mjesecima u kućicu ću postaviti i knjige na stranim jezicima kako bi i turisti mogli koristiti našu malu slobodnu knjižnicu, naglašava Elis.

mala slobodne mini knjižnice istra

Na sam dan otvorenja, osim govora i skromne priredbe, priređen je i dječji kutak gdje su se najmlađi zabavili. Organizirali su i zakusku, tako da je otvorenje preraslo u pravu malu manifestaciju.
-Samo korištenje i održavanje zamišljeno je tako da ću ja obilaziti kućice i pobrinuti se za njihov sadržaj, ali svatko tko želi može donirati višak svojih knjiga i na taj način doprinijeti. Od korisnika se očekuje da pročitanu knjigu vrate u kućicu i da se odgovorno ponašaju prema knjigama i samoj kućici, poručuje inicijatorica i najavljuje već sljedeću kućicu s knjigama.
-Postavljanje druge Male slobodne knjižnice Jurićev Kal – Camlići – Koromani očekujem da će biti uskoro. Druga kućica je spremna, samo moramo urediti samu lokaciju, saznajemo od Elis Konović.
Kućicu mogu koristiti i mještani okolnih sela, kao i svi ostali koji se nađu u Jovićima.

Korona covid maska za lice koronavirus ilustracija unsplash

Istra ima više od sto novozaraženih

dino kozlevac

Kozlevac: Ne želimo da djeca ispaštaju zbog neodgovornih odraslih