in

MARČANA: Pogledajte općinske financije u Proračunu u malom

I ove godine Općina Marčana objavila je “Proračun u malom” s namjerom da svojim mještanima na jednostavan i pregledan način omogući uvid u planirane projekte i programe te njihovo financiranje u toj proračunskoj godini.
Proračun Općine Marčana za 2021. godinu, s projekcijama za 2022. i 2023. godinu, s
pripadajućim programima usvojen je na sjednici Općinskog vijeća održanoj 23. prosinca 2020.
– “Proračun u malom” sažetak je proračuna Općine Marčana i pripremljen je da bi se građanima na jednom mjestu prikazale osnovne informacije o prihodima i rashodima te sadrži i program gradnje i održavanja komunalne infrastrukture kao i programe javnih potreba u društvenim djelatnostima i gospodarstvu. Time se dobivaju točne i potpune informacije o prikupljanju i trošenju javnog novca kao i o radu općinske uprave i povezanih subjekata. Svatko iz njega može zaključiti je li naš proračun dobro isplaniran i strukturiran, je li sukladan propisima i ulozi JLS-a, je li štedljiv, socijalno osjetljiv i razvojan, pojašnjava načelnik Predrag Pliško.

Prošle godine općina, sama ili s partnerima, bila je angažirana na provođenju značajnih infrastrukturnih investicija, poput završetka izgradnje sanitarne kanalizacije i vodovodne mreže u naselju Loborika, početku izgradnje sanitarne kanalizacije u naselju Marčana, rekonstrukciji državne ceste kroz Loboriku u dužini većoj od kilometra, u sklopu čega je u toj godini izvedena većina radova na nogostupu i novoj javnoj rasvjeti u cijeloj dužini uz uređenje raskrižja s uličnom mrežom. U prošloj godini izvedena je i većina radova na novom vodovodu od Krnice do Krničkog Porta, u sklopu čega je rekonstruiran najkritičniji dio te ceste prije samog Krničkog Porta.
Najveći projekt koji je završen prošle godine izgradnja je novog dječjeg vrtića u Marčani površine preko 1.000 četvornih metara u kojem su smještene četiri vrtićke/jasličke grupe.

Kako navodi Proračun u malom, u ovoj godini od zahtjevnijih projekata spoemnuti su izgradnja pročistača i stavljanje u funkciju sanitarne kanalizacije u Loboriki, dovršetak izgradnje sanitarne kanalizacije u Marčani, rekonstrukcija državne ceste kroz Loboriku, dovršetak vrtića, gradnja reciklažnog dvorišta u
gospodarskoj zoni Marčanka te proširenje groblja Loborika.
Do ljeta u suradnji s pulskom Herculaneom distribuirat će se posude za odvojeno prikupljanje otpada svim korisnicima javne usluge prikupljanja miješanog otpada, čime će se ispuniti i taj tehnički preduvjet za funkcioniranje novog sustava gospodarenja otpadom.
Očekuje se i dovršetak izrade i donošenje Izmjena i dopuna Prostornog plana
uređenja općine Marčana o kojima je prva javna rasprava provedena u 2020. godini, čime će se postojeći prostorni plan uskladiti s novim potrebama i ciljevima prostornog razvoja.

Planirano je donošenje i novog petogodišnjeg Plana razvoja općine Marčana kojim će biti potvrđeni neki postojeći i definirani novi projekti i prioriteti usmjereni na poboljšanje uvjeta i kvalitete života.

-Sve navedeno odvijalo se i odvija uz teškoće i probleme uzrokovane koronakrizom, koji su otežavali, ali nisu zaustavili razvojne projekte u općini Marčana. Uz vašu podršku i razumijevanje vjerujem da ćemo se jednako uspješno razvijati i u 2021. godini, poručuje građanima načelnik.

Proračun u malom možete pogledati na poveznici http://www.marcana.hr/doc/Proracun-u-malom-2021.pdf

Nova prevara na Whatsappu: Ako naiđete na ovu poveznicu nemojte kliknuti na nju

Tražiš posao u ISTRI? Pogledaj što se nudi u Rapcu, Poreču, Umagu, Puli, Žminju, Labinu…