in

MARČANA: Potpisan ugovor za financiranje projekta „Loboričani za Lokvu – Lokva za Loboriku“

Foto Kristina Macuka

U Vijećnici Općine Marčana danas je svečano potpisan Ugovor o financiranju malog projekta “Loboričani za Lokvu – Lokva za Loboriku”. Ova inicijativa, potaknuta angažmanom mještana i članova DVD-a Općine Marčana, dobila je podršku Zaklade Istra-Fondazione Istria kroz natječaj “Mali projekti za bolje sutra” u sklopu Fonda gradova i općina.

Obnova lokve kao simbol zajedništva mještana

loborika
Lokva u Loboriki

Lokva u centru Loborike, koja ima veliku sentimentalnu vrijednost za mještane, bit će obnovljena u suradnji sa stručnjacima iz obrta Kallokva. Partner na projektu je Osnovna škola Marčana čiji će učenici biti uključeni u edukativne aktivnosti o važnosti očuvanja prirode i ekosustava. Projekt je podržala i Općina Marčana koja će sufinancirati projekt.

Predsjednik DVD-a Marčana, Klaudio Knapić, izrazio je zadovoljstvo što su mještani i članovi DVD-a pokrenuli inicijativu za obnovu lokve. Podržavamo ovu inicijativu jer osim aktivnosti na području vatrogastva, sudjelujemo i u projektima koji doprinose razvoju naše lokalne zajednice.

Naša uloga kao dobrovoljnog vatrogasnog društva nije samo osigurati sigurnost i zaštitu našeg područja od požara i drugih opasnosti, već i aktivno sudjelovati u inicijativama koje unaprjeđuju kvalitetu života naših mještana. Obnova lokve nije samo pitanje očuvanja prirodnih resursa, već i izgradnja zajedništva i osjećaja pripadnosti našem kraju. Zato smo i podržali ovaj projekt kako bismo zajedno s mještanima doprinijeli obnovi lokve i stvaranju boljeg okruženja za sve nas, istaknuo je Knapić.

Važnost suradnje u poticanju ekološke svijesti

Načelnik Općine Marčana, Predrag Pliško, naglasio je kako je Općina zajedno s Turističkom zajednicom prošle godine započela s popisivanjem i obnovom lokvi na području Marčane te pohvalio mještane i članove DVD-a Marčana na inicijativi. 

Važno je da se zajednica aktivno uključuje u projekte koji doprinose razvoju naše lokalne zajednice. Stoga smo s velikim zadovoljstvom podržali ovaj projekt. Smatram da je ovo sjajan primjer kako suradnjom i angažmanom svih nas možemo ostvariti pozitivne promjene u našem okruženju. Nadam se da će ovaj projekt potaknuti i druge da se uključe u slične inicijative. Ujedinjeni, možemo napraviti velike stvari za dobrobit svih nas, zaključio je načelnik Pliško i dodao kako će nastaviti podržavati i poticati ovakve projekte.

Projekt obnove lokve započet će na jesen, a provodit će se u tri faze; otklanjanje mulja i rogoza, hortikulturalno uređenje okoliša i edukacija mještana i učenika te izrada i postavljanje tabli s podacima o lokvi i njenoj bioraznolikosti.

Nakon obnove lokve, krajem godine, mještanima će se predstaviti rezultati projekta na događaju gdje će biti prikazan kratki dokumentarni film snimljen tijekom svih aktivnosti projekta. Ovaj događaj će biti prilika za okupljanje zajednice te promociju važnosti očuvanja prirode i aktivnog sudjelovanja građana u projektima koji doprinose lokalnoj zajednici.

Ovaj projekt predstavlja prvi takav u mjestu Loborika. Kroz stručnu obnovu lokve te volontersku akciju uređenja obližnjeg dječjeg igrališta, cilj je povezati i uključiti mještane te potaknuti njihovu ekološku svijest. Suradnja među različitim skupinama u zajednici, te promicanje osjećaja zajedništva i osvještavanja o konkretnim problemima, ovaj projekt će potaknuti ljude na djelovanje i izgraditi povezanost unutar zajednice. Sve aktivnosti i napredak projekta “Loboričani za Lokvu – Lokva za Loboriku” bit će redovito ažurirani na facebook stranici Volim Loboriku.

Nesreća na pulskoj rivi - foto čitatelj

Policija našla vozača koji je prouzročio bizarnu nesreću pa pobjegao

Foto Grad Poreč

Učenici glazbenih škola iz Poreča, Virovitice i Vinkovaca prijateljstva stvaraju uz glazbu i pripremaju veliki koncert