in

MEDULIN: Četiri preživjele periske zaštićene kavezima

Periska Sara zaštićena kavezom

Ove periske (Tara i Sara u Puli, Mara i Pina u Medulinu) su opstale u divljini unatoč pošasti koja je prošlih godina zahvatila cijeli Mediteran.

Periska Tara

Metalni kavezi su postavljeni kako bi preživjele primjerke zaštitili od potencijalnih predatora, među kojima je na žalost i Homo sapiens. Otvori na njima su dovoljno mali da zaustave orade, hobotnice i kvrgave zvjezdače, a dovoljno veliki da omoguće strujanje mora s fitoplanktonom i zooplanktonom kojima se periske hrane filtrirajući vodu. Kako bi izbjegli postavljanje betonskih blokova, za pričvršćivanje kaveza članovi Eko udruge Medulin koristili su ekološki prihvatljiviju tehniku bušenja podloge podvodnom električnom bušilicom i postavljanja vijaka.

Naravno, kao i dosadašnje aktivnosti Udruge EKO MORE, postavljanje zaštitnih kaveza je provedeno u koordinaciji i po nalogu nadležnih institucija (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Zavod za zaštitu okoliša i prirode, NP Brijuni, JU Natura Histrica).

Periska Mara

Pred nama je ljeto i kritičan period za Taru, Saru, Maru i Pinu, budući da endoparazit Haplosporidium pinnae postaje aktivan pri temperaturama mora iznad 13,5 °C. Periske su se lijepo oporavile tijekom zime te su narasle 10-15 mm što ulijeva tračak nade da će i ovo ljeto uspješno prebroditi.

U potrazi za drugim preživjelim periskama mogu pomoći svi koji imaju korisnu informaciju ili opažanje, što mogu dojaviti na neki od kontakata na FB stranici „Eko more Medulin“.

Izvor Eko udruga Medulin i Morski.hr

NOVIGRAD: Na zadnjoj sjednici Vijeća usvojen Plan ukupnog razvoja do 2027.

Teatar Naranča priprema novu predstavu za djecu “Prva ljubav”