in

Miro Dodić nakon 23 godine na čelu IKB-a dobio još jedan mandat

Foto Saša Vukadinović

Dok su svjetla reflektora poslovne zajednice bila usmjerena na velike igrače u financijskom sektoru poput Franje Lukovića (na čelu Zabe od 1995. do 2014.), Bože Prke (1998. – 2018.), Zdenka Adrovića (RBA, 1997. – 2014.) ili Petra Radakovića (Erste, 2002. – 2013.), bankari u manjim sredinama prestigli su ih u ‘roku trajanja’, piše Lider Media.

Porečan Miro Dodić upravo je otpočeo novi mandat kao predsjednik Uprave Istarske kreditne banke Umag. On je među posljednjim bankarima iz ‘stare garde’ kojeg još nije zahvatila smjena generacija. Od dugovječnih bankara tu je još čelnik Samoborske banke Marijan Kantolić (predsjednik Uprave Samoborske banke od 2004.), dok je sljedeći na listi Balázs Békeffy na čelo OTP banke došao ‘tek’ 2011.

Nakon odlaska u mirovinu Julija Kuruca, koji je na čelu  Podravske banke bio rekordnih 30 godina, (1989. – 2019.), Dodić je postao najdugovječniji čelnik jedne banke. S novim mandatom upravo je obilježio pune 23 godine vođenja IKB-a, a odradi li skraćeni trogodišnji mandat do kraja (prethodni je trajao pet godina), doći će i do 26-godišnjeg staža na čelu banke, piše Lider Media.

Kako smo pisali prije dvije godine kada je Dodić dobio zbog svojih brojnih zasluga za zajednicu najvažniju nagradu Grada Poreča “Povelju 30. april”, u svojoj bogatoj karijeri obnašao je brojne dužnosti i osvojio razne nagrade za svoj rad. Bio je predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine Općine Poreč u dva mandata i Skupštine Općine Poreč. Iza njega su iz tog doba ostali brojni realizirani gospodarski i komunalni projekti, važni za cijelu Poreštinu.

Treba istaknuti da je bio na čelu izvršnog vijeća za vrijeme Domovinskog rata, kada je na funkciji predsjednika Kriznog štaba Općine Poreč, osim osiguravanja normalnih uvjeta rada za građane i gospodarstvenike, morao brinuti i za više od deset tisuća izbjeglica koji su svoje utočište našli na području Poreča. No, Dodić je poznat i po svojim humanitarnim akcijama i donacijama za sport, obrazovanje, zdravstvo i kulturu. Njegovo djelovanje u društvenom, političkom i gospodarskom životu nagrađeno je Ordenom rada sa srebrnim vijencem, potom dobitnik je Spomenice Domovinskog rata, počasni je član Udruženja obrtnika Poreč, dobitnik godišnje nagrade „RDA Turistik-Preis“ u Njemačkoj 1988. godine, a k tome, proglašen je i najboljim menadžerom bankarom Hrvatske u 2004. godini.

POREČ: Istranke i Splićanke podijelile bodove

SV. PETAR U ŠUMI: Gotova pola milijuna kuna vrijedna obnova Hrvatske čitaonice, zgrade stare 132 godine