in

Najveći europski leptir u Poreču: Snimili smo noćno paunče kojeg se ne sreće često

Veliko noćno paunče - leptri u Poreču - Foto Tanja Kocijančić

Imali smo sreće danas, 12. ožujka 2024., prvi put u životu sresti se s rijetkim gostom u našim krajevima: leptirom pod nazivom veliko noćno paunče (Saturniidae – Saturnia pavonia). To je vrsta noćnih leptira koji na krilima imaju pjege poput oka, a baš smo takvog snimili u naselju Špadići u Poreču. To nam govori o bogatoj bioraznolikosti našeg podneblja. Smjestio se leptir danas popodne u jednom dvorištu, nedaleko ulaza u kuću i mirno pričekao dok smo ga fotografirali. Nije se ni pomaknuo niti trzao na nas. Sačekali smo hoće li raširiti krila, da vidimo koliko je velik, ali ništa… Činilo se da nešto jede. Možda zato nije „trzao“. Kako smo saznali, hrani se lišćem drveća. Nismo dočekali da raširi krila i odleti, pa smo se udaljili da mu ne smetamo.

Uobičajeno se, prema Wikipediji, odrasle jedinke pojavljuju na proljeće, kada izlaze na svjetlo.

leptir noćna paunčad tanja kocijančić 12-3-2024

Ti su leptiri česti su u tropskim krajevima. Među njih ubraja se najveći leptir na Zemlji, naziva Attacus atlas iz Indije i Kine, koji ima raspona krila do 20 centimetara i najveći je noćni leptir u Hrvatskoj i Europi.

Guglanjem smo doznali i da obično imaju jednu generaciju, jer leptiri mogu imati više generacija godišnje, što ovisi o njihovoj biologiji, ali i o razvojnom ciklusu i nadmorskoj visini. Mužjaci i ženke su vrlo slični s time da su ticala ženki nitasta a mužjaka perasta. Veliko noćno paunče jedan je od tek nekoliko noćnih leptira Hrvatske zaštićenih zakonom o zaštiti prirode.

Također, iz medija smo saznali da se rijetko pojavljuje. Ili bolje reći – rijetko ga se može snimiti. O njemu smo pronašli nekoliko članaka na portalima i to zadnji put iz 2022. Snimljen je u nedaleko brtoniške Nove Vasi te još jednom prije toga u Vodnjanu. Naša je sreća tim veća – dobili smo priliku vidjeti ga i uživati u njegovoj ljepoti.

Snimila Tanja Kocijančić

istarska županija boris miletić vili bassanese

Grad Umag i Istarska županija o opremanju srednje škole, nedostatku liječnika i bespravnoj gradnji

Foto Udruga Fotovun

Prijavite se na radionicu “Osnove digitalne fotografije” u Motovunu