in

Natjecanje u oranju u Sunji: Istru predstavljali IGOR FERENAC iz Vižinade i PATRIK MOMIĆ iz Tara

Foto Aldo Štifanić

Na 17. natjecanju u oranju Republike Hrvatske i 8. državnom natjecanju u oranju konjima Istru su predstavljali Patrik Momić iz Tara i Igor Ferenac iz Vižinade. Dok je Ferenac osvojio zavidno 7. mjesto, Momić je bio 12., saznajemo od Alda Štifanića, predsjednika Udruge orača Istarske županije sa sjedištem u Višnjanu.

Natjecanje je održano proteklog vikenda na poljoprivrednoj površini Bečko zvono u Općini Sunja u Sisačko-moslavačkoj županiji,  a sudjelovalo je ukupno 16 županija s 32 natjecatelja u dvije kategorije – s plugovima ravnjacima i premetnjacima.

-U kategoriji pluga ravnjaka predstavljao nas je Momić, a u drugoj Ferenac. Taj dvojac nas već nekoliko godina predstavlja na državnom natjecanju i mjesta koja su osvajali nisu bila u rangu njihove sposobnosti, a razlog je bio neadekvatni plug. Ove godine potrudili su se uz pomoć sponzora iznajmiti prave natjecateljske plugove i zato rezultati nisu izostali. To znači da bez alata nema zanata, ispričao nam je Štifanić.

U kategoriji pluga ravnjaka Momić osvojio je 12. mjesto, a u kategoriji premetnjaka Ferenac je bio sedmi. To je dosad za Istru osvojio jedino Sandro Podrugovac 2016. godine u Velikoj Gorici, također s plugom premetnjakom kojeg je iznajmio.

Voditelj ekipe i pomoćni sudac bio je Aldo Štifanić, a u sudačkoj ekipi kao mjeritelj dubina bio je Domagoj Marić.

Istarska županija prvi se put predstavila na štandu s istarskim autohtonim proizvodima gdje nije nedostajalo certificiranog maslinovog ulja, nagrađivanih vina, zatim ovčjeg sira, ribljih proizvoda, domaćih biškoti, kroštoli i najvažnija delicija oko koje se sve vrtjelo – bio je istarski pršut iz vlastitog uzgoja naših natjecatelja koji su se sami potrudili naći sponzore.

Organizator tog štanda i njegov sponzor bio je Moreno Kocijančić iz Kaštelira, te gospođa Ferenac u istarskoj narodnoj nošnji.

-Moram priznati da je to bio pun pogodak, jer je naš štand posjetio cijeli državni vrh, ali i organizacijski odbor natjecanja i više od tisuću posjetitelja, prenio je Štifanić.

Za kraj se zahvalio organizatorima štanda, sponzorima, istarskom županu Fabriziju Radinu i pročelniku županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Eziju Pinzanu bez kojih na ovom natjecanju orači ne bi mogli sudjelovati.

Mladića sud kaznio s 11.000 kuna zbog vožnje bez pojasa i pod zabranom

Istra započela s obilježavanjem DANA POLICIJE