in

Noć muzeja u vodnjanskom Ekomuzeju uz promociju lokalnih proizvoda i dodjelu nagrada Slow Food Awards

Foto Ekomuzej Vodnjan - Dobitnici svih nagrada Slow Food

Uz besplatan ulaz za sve posjetitelje, vodnjanski Ekomuzej svojim se programom i ove godine uključio u Noć muzeja, tradicionalnu manifestaciju Hrvatskog muzejskog društva u kojem sudjeluju muzeji i galerije iz cijele Hrvatske.

Zajednica je srce našeg Ekomuzeja, izvor je naše inspiracije, naša duša! Uključenost u program Noći muzeja za nas je vrlo važna. Ovogodišnju temu Muzeji su važni! pratimo od samog otvaranja Ekomuzeja koji je važan jer čuva predmete i običaje, recepte i proizvode te životinje i biljke u nasljeđe budućim generacijama.  – istaknula je predsjednica udruge Istrian de Dignan, Tamara Gobo. 

Foto Ekomuzej Vodnjan
Foto Ekomuzej Vodnjan

Izložba rukotvorina ”Naših ruku djelo”

Program je otvoren izložbom rukotvorina ”Naših ruku djelo” Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula koju su korisnici Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula postavili u jutarnjim satima, nakon čega su i obišli vodnjansku Kuću tadicija. Terapeutkinje Dnevnog centra, Sandra Išić i Helena Pola ističu kako kroz izložbu predstavljaju dio radnih aktivnosti korisnika. Sinergija, umrežavanje i uključivanje sudionika kao što su naši korisnici za nas je vrlo važno jer smo na taj način aktivni dio zajednice, a ne marginalna skupina. Udrugu roditelja osnovali su roditelji djece s intelektualnim poteškoćama, s dijagnozom lakom umjerenom mentalnom retardacijom, Downovim sindromom i autizmom. Inače, Udruga broji preko 500 članova koji također obuhvaćaju naše korisnike koji su danas ovdje, inače smješteni u naš Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, odnosno prvu privatnu ustanovu socijalne skrbi. Tako je i ova izložba nastala u sklopu radionica koje djeluju i pri Udruzi roditelja i pri Dnevnom centru za radnu terapiju i rehabilitaciju. – pojašnjavaju terapeutkinje Dnevnog centra.

Dodjela INTERNATURAL Slow Food Awards-a

ISTRIAN de Dignan uključen je u međunarodnu Slow food zajednicu te je osnovao Slow food zajednicu za očuvanje poljoprivredno – prehrambene baštine Istre s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalnih resursa Istre. Ovom prilikom dodijeljeni su INTERNATURAL Slow Food Awards-i najboljima u očuvanju, razvoju i promociji lokalne eno-gastro baštine. Nagrade su uručene Turističkoj zajednici Općine Vrsar za očuvanje, vrednovanje i promociju lokalne gastronimije, Udruzi Agrorovinj za vrednovanje tradicije istarske supe, Lenki Šajina za iznimno zalaganje u promoviranju lokalnih tradicija, Robertu Periću za iznimno zalaganje u očuvanju tradicionalnih lokalnih proizvoda i restoranu Vodnjanka u Puli za očuvanje tradicije i poticanje lokalnih proizvođača.

Foto Ekomuzej Vodnjan
Foto Ekomuzej Vodnjan – Izrada vrsaranskih amareta

Radionice izrade istarske supe i vrsaranskih amareta

Članovi udruge Agrorovinj i Turističke zajednice Općine Vrsar za posjetitelje su pripremili zanimljive radionice. Posjetitelji su mogli uživati u vrsaranskim amaretima, tradicionalnoj slastici čiji je glavni sastojak lješnjak te u istarskoj supi čije je umijeće pripreme u procesu zaštite zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Članovi udruge Istrian de Dignan predstavili su poetski kalendar za 2023. godinu koji je nastao u suradnji s Manuelom Geissa, autoricom poezije na vodnjanskom dijalektu te Đorđa Stošića, akademskog slikara specijaliziranog za fotografiju hrane i vina.

Projekcije filmova

U sklopu programa održane su i projekcije filmova Skriveni pupoljci boljeg društva i The girl in the blue dress. Skriveni pupoljci boljeg društva dokumentarni je film koji nastoji senzibilizirati širu javnost o mogućnostima i važnosti zapošljavanja osoba iz ranjivih skupina. Film je nastao u okviru ESF projekta ”Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula”, a tematizira problematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom. Jedan od protagonista filma je i Emilio Zonta, inače zaposlenik Ekomuzeja. Mjuzikl The girl in the blue dress nastao je u produkciji vodnjanske filmske grupe i organizatora festivala VODNJAN FILM FESTIVAL u FAŽANI FILM FESTIVAL, priopćeno je iz vodnjanskog Ekomuzeja.

Foto ŽKK Istra Poreč kuglačice kuglanje

CHAMPIONS LEAGUE u Poreču: Kuglačice Istre uvjerljivo pobijedile Mađarice

Foto Muzej grada Rovinja

Noć muzeja u Rovinju posvećena velikom umjetniku Egidiju Budicinu