in

NONA ALBINA iz Krnice proslavila 100. rođendan. Čestitamo!

Nona Albina s kćerkom, nevjestom, unucima i načelnikom

Albina Šegota iz Krnice proslavila je ovog tjedna 100. rođendan! U veseloj atmosferi okupila se obitelj, a među čestitarima bio je i načelnik Predrag Pliško koji je noni Albini – najstarijoj stanovnici Općine Marčana – donio buket cvijeća. Poljupci su izostali zbog covida. Nazvali smo Mimu Šegotu, noninu nevjestu, kako bismo saznali što više o nonici koja u stotoj godini jako lijepo izgleda i još uvijek je dobrog zdravlja.

Nona Albina rođena je Delbianko 11. kolovoza prije sto godina u Krnici, od majke Marije i oca Jakova Raponje.

Od malih nogu počela je raditi, brinuti o sebi čuvajući ovce kod bogatih suseljana u Prodolukod Nande i u Bratulićima. Time je pomagala svojim roditeljima i mlađoj braći.

Nona Albina s praunukom Karlom

Udavala se dva puta. U prvi brak stupila je s 18 godina s Antonom Buršićem. Brak je trajao svega 10 dana jer je bio pozvan u talijansku vojsku i nikad se nije vratio. Anton je poginuo u Africi, u Tobruku.

Kao mlada udovica brinula se sama o sebi, radila razne poslove kod bogatih obitelji u Kopru i u Puli.      

Kako nam pripovijeda njena nevjesta Mima, za Drugog svjetskog vrijeme rata bila je u III. brigadi kao borac, odosno krojačica. Bolje reći šnajderica jer tako je evidentirana u knjižici Jugoslavenske armije koja se borila po Istri i Gorskom Kotaru.

Sjeća se velikog snijega i hladnoće u Ravnoj Gori a obuća koju je imala bila je u rasulu. Svi su se smrzavali i kretali u koloni po noći.

Ponovo se udala u 26. godini za Karla Šegotu. On je radio u trgovini kao prodavač jedno vrijeme u Vodnjanu, a kasnije u Krnici sve do umirovljenja.

Svi su ga poznavali u okolici kao dragu osobu. Davao je robu, odnosno špežu na dug, jer nije bilo ni tada lako živjeti. Mnoge su mu obitelji bile zato i  zahvalne.  U braku s Karlom  Albina je rodila sina Bruna i kćer Mariju.

Danas nona Albina ima pet unuka i samo jednu praunuku Karlu – koja je dobila ime kao sjećanje na svog pradjeda Karla. 

Nonu Albinu pamtit će se kao dobru slastičarku jer je ručno radila i pekla fine kolače i torte u peći na drva.

Njene torte dan danas mnogi spominju da su to  bile prave torte, s pravom kremom. To je u međuvremenu nestalo. Tada je bilo tako jer se sve radilo  ručno, nije bilo miksera.

Nona Albina poznata je kao glavna u crkvi sv. Roka u Krnici – ona je i zvonarka i održavateljica crkve dugih niz godina  sve do dan danas.

Prošle godine svom unuku Dorijanu čistila je vinograd i brala grožđe iako je već imala 99 godina. No odradila je to s lakoćom.

Nikad nije popila ni kap alkohola, iako je svake godine sama radila sebi vino i kuhala rakiju. No, nije ga kušala.

Hranila se zdravo, uvijek svježe, kuhano, s puno ribe. Nikad nije imala viška kilograma, već naprotiv – uvijek elegantna.

Danas u 100-toj godini nona Albina lijepo izgleda iako je pred dva mjeseca preboljela herpes.

Do sad je uvijek bila zdrava, njen zdravstveni karton gotovo pa da je je prazan, bez posjeta liječnika.

Nona Albina dobro pamti i zdravog je razuma, a ovakav zdrav život preporučuje svima nama!

Pridružujemo se čestitkama i želimo joj da je zdravlje i dalje dobro služi!

Foto – Privatni arhiv – na naslovnoj fotografiji uz nonu Albinu i načelnika Pliška su i nevjesta Mima, kćer Marija, unuk Adrijano i unuk Emanuele

sladoled ilustracija pexels

Ministarstvo opozvalo s tržišta popularne sladolede

vitez željeznog srca teatar naranča pula

Za djecu: “Vitez željeznog srca” u Marčani