in

Novi župnik u Kašteliru: ŽELIMIR BAGAVAC, bivši profesionalni nogometaš i rimski student: “Jedva čekam sa sumještanima zaigrati nogomet”

Želimir Bagavac odmah se uključio u humanitarne akcije

Velečasni Želimir Bagavac iz Labina novi je župnik u Kašteliru i Labincima, gdje je upravljanje župom preuzeo prošle godine krajem ljeta. Ono što je zanimljivo za velečasnog Bagavca jest da je svojedobno bio uspješan profesionalni nogometaš, a onda se u 29. godini odlučio zarediti. Počeo je nogometnu karijeru u labinskom Rudaru i kasnije je prešao u NK Istra iz Pule.

Nakon trogodišnje službe župnog vikara u Buzetu, velečasni Bagavac otišao je u ljeto 2017. godine na studij duhovne teologije u Rim na prijedlog biskupa Dražena Kutleše. Nakon dvogodišnjeg postdiplomskog studija u Rimu stigao je u službu u Kaštelir, gdje se odmah aktivno uključio u zajednicu, posebice s humanitarnim aktivnostima.

Pitali smo ga kako se snašao i kako to da je došao upravo u ovu župu.

-Budući da je prošle godine mons. Marijan Kancijanić, bivši župnik u Kašteliru i Labincima, uputio zahtjev Biskupiji za umirovljenje, bila je potreba za novim svećenikom koji će preuzeti upravljanje ovim župama. I tako je gospodin biskup Kutleša odlučio i dekretom o upravljanju župa Kaštelir i Labinci poslao mene, navodi vlč. Bagavac.

Na upit kakvi su mu prvi dojmovi nakon nekoliko mjeseci rekao nam je da je prezadovoljan, kao i što je bio prezadovoljan u Buzetu i u Rimu.

-Svugdje ima dobrih ljudi, u svakom čovjeku ima više dobroga nego onog lošijeg. Na nama je da uvijek gledamo ono dobro i pozitivno, to je nekakva moja misao vodilja ili stav u pogledu na život i ono što nas okružuje. Što se tiče nekih konkretnih ocjena, budući da sam tek pola godine ili tek na početku svojega pastoralnog rada u Kašteliru i Labincima, nemam još neku cjelovitu sliku. Ono što mogu reći iz prvih susreta s mještanima jest da ovdje ima puno dobrih i vrijednih ljudi. Ono što mi je prvo upalo u oko jest da se skoro svaka obitelj bavi uzgojem maslina i vinove loze, mnogi se bave turističkom djelatnošću budući da je blizu more. Sve to potkrjepljuje izrečenu činjenicu da sam susreo jako puno dobrih i vrijednih obitelji.

Jako me veseli što su me ljudi u Kašteliru i Labincima, i mladi i stari, jako lijepo prihvatili. Također bi želio istaknuti topli prijem i odličnu suradnju s civilnim vlastima. U susretima s načelnikom Eniom Jugovcem i njegovim suradnicima od prvog dana osjetio sam uzajamno poštovanje i spremnost za pomoć našim župnim zajednicama, zbog čega koristim priliku da im se od srca zahvalim na dosadašnjoj pomoći i unaprijed na budućoj, kaže župnik.

Kako funkcionira Župa?

-Iznimna mi je čast i s druge strane velika odgovornost da sam mogao naslijediti mons. Kancijanića, jako dobrog i vrijednog svećenika. Župnik mi je u crkvenom smislu ostavio dobru i uredno posloženu župnu zajednicu, na čemu sam mu neizmjerno zahvalan i nadam se da ćemo nastaviti njegovim putem. Ono što me jako veseli jest da sam u župnoj zajednici susreo puno mladih obitelji i općenito djece i mladih što nas svećenike posebno veseli, jer na mladima svijet ostaje. Pa tako unatoč pandemiji koronavirusa, pod posebnim mjerama u listopadu kad sam tek došao imali smo podjelu sv. Krizme koju je primilo čak 28 krizmanika, a ove godine negdje krajem svibnja imat ćemo podjelu prve svete Pričesti koju će primiti 25 prvopričesnika. Sve nam to daje nadu i poticaj za zauzeti rad s našim mladima, navodi župnik.

Govoreći o pandemiji koja je reducirala broj vjernika u crkvama imali su tome usprkos nekoliko lijepih humanitarnih inicijativa u župi.

-Prije Božića naš župni Caritas organizirao je pomoć za potrebite obitelji pa smo tako u Kašteliru i Labincima posjetili 30-tak obitelji i darovali prigodne poklone i pomoć potrebitima, na poseban način našim starijim bolesnim ili osamljenim žiteljima. Ono što je također vrijedno spomena je i to da smo se kao župa i u Kašteliru i u Labincima odazvali u skupljanju humanitarne pomoći za unesrećene u potresu u Baniji koji se dogodio krajem godine. Skupili smo jedan kombi raznih higijenskih i ostalih proizvoda a i tijekom cijelog siječnja skupljali smo financijsku pomoć za te unesrećene ljude. Sve skupa što se tiče tog djela sam prezadovoljan i ponosan na naše Župljane koji su se odazvali u velikom broju i što su bili širokog srca, na čemu im ovom prilikom još jednom od srca zahvaljujem, ističe vlč. Bagavac.


Spomenuo je da su imali malu duhovnu pripremu u obliku Trodnevnice uoči blagdana sv. Valentina koji se tradicionalno svečano slavi u Kašteliru.

-Ono što je bilo poticajno i ljudima zanimljivo jest da su tu Trodnevnicu vodili svećenici iz Rima koje sam pozvao da nam budu gosti. Što se tiče ostalog pastoralnog i crkvenog života na neki način je uobičajen, Nedjeljne svete mise su dobro posjećene u okviru zadanih mjera zbog pandemije, kao i redovite svete mise tijekom radnog tjedna.

Pitali smo ga kojim se još aktivnostima bavi osim svećeničke službe.

-Budući da sam se bavio sportom, konkretno nogometom, u slobodno vrijeme najradije biram sportske aktivnosti. Nažalost, zbog ovih posebnih mjera i to je malo reducirano, pa tako nisam još uspio odigrati neku utakmicu u Kašteliru. Nadam se kad se ovo sve završi i kad budu ukinute mjere da ću uspjeti i to, za početak bar s mojim krizmanicima i mladima da vide kako im “plovan” igra nogomet.
Osim sporta volim i prirodu pa sam tako jesenas brao gljive u Kašteliru, a sad će biti sezona šparuga ići ću i njih brati u svoje slobodno vrijeme. Okušao sam se i u branju maslina, i to konkretno kod mojih dragih prijatelja koji imaju maslinike u Dvorima. Ne znam koliko sam im pomogao, ali meni je bilo jedno jako lijepo i zanimljivo iskustvo, rekao je vlč. Bagavac.

Na kraju smo ga zamolili da pošalje poruku našim čitateljima.

-Zahvaljujem vam se na pozivu i zanimanju za naše Župu. Pozdravljam sve čitatelje vašeg portala a na poseban način sve župljane iz Općine Kaštelir-Labinci, kao i sve ljude dobre volje. Svima na poseban način našim starijima, osamljenima i bolesnima želim obilje Božjeg blagoslova i svako dobro u životu, poručio je vlč. Želimir Bagavac.

Razgovarala Tanja KOCIJANČIĆ

Foto Privatni album

Postojat će potvrde o cijepljenju i testiranju, ali to nije diskriminacija

Istra – U petak 8 novih slučajeva zaraze, ponovno porastao broj osoba u samoizolaciji