in

Novigrad će dobiti automatsku meteorološku postaju

Nevrijeme u petak 21-7-2023 u Novigradu - Foto Monica Martinović


Državni hidrometeorološki zavod
, kao dio Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC, kreće s radovima za postavljanje automatske meteorološke postaje u novigradskom naselju Salvela.

Od 1982. godine, na području Novigrada djeluje jedna od osam istarskih manualnih klimatoloških postaja, a novom automatskom meteorološkom stanicom koja se planira postaviti u Salveli do kraja 2023.godine upotpunit će se kontinuirana meteorološka mjerenja na području Istre.

Državni hidrometeorološki zavod započeo je s projektom METMONIC u 2017.godini, a kraj 2023. godine navodi se kao planirani završetak projekta. Projektom METMONIC između ostalog, modernizira se ili uspostavlja šest meteoroloških radara, dvije visinske postaje, pet meteorološko-oceanografskih plutača, unaprjeđuje se meteorološki laboratorij, nabavljaju se uređaji za mjerenje opterećenja ekosustava elementima u tragovima, te gradi oko 400 prizemnih automatskih meteoroloških postaja za 100 % pokrivenosti teritorija Republike Hrvatske meteorološkim mjerenjima.

Time će METMONIC projekt omogućiti kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena što će unaprijediti sustav pravovremenih upozorenja na prirodne nepogode i katastrofe. Bolji podaci, analize i prognoze DHMZ-a osigurat će bolje razumijevanje klimatskih promjena, te dati bolju podlogu za donošenje odgovarajućih mjera i politika održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama. Aktualni i arhivirani podaci dobiveni mjerenjima javno su dostupni na stranicama DHMZ-a.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 45,2 milijuna eura (odn. 343,9 milijuna kuna), a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85 %) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 %), objavio je Grad Novigrad.

Foto Istarska županija

Fond za sport Istarske županije: Sutra novi natječaj za financiranje školarine trenerima

Photo Matt Seymour za Unsplash - Ilustracija štakor

NOVIGRAD: Počela deratizacija