in

NOVIGRAD: Članovi SRK “Erik Radin” za vikend imaju eko akciju čišćenja podmorja

Foto ARhiv - SRK Erik Radin

U nedjelju 1. listopada članovi SRK “Erik Radin” kreću u još jednu eko akciju čišćenja podmorja. Bit će to treća od ukupno četiri eko akcije koje su predviđene u sklopu projekta “Festival mora 2” koji je nastavak prvog i vrlo uspješnog “Festivala mora”.

Ovaj projekt SRK “Erik Radin” provodi u partnerstvu s Lučkom upravom Umag-Novigrad čija je logistička podrška bila od nemjerljive pomoći još u prvoj eko akciji čišćenja podmorja održanoj 26. ožujka ove godine.

Druga akcija uslijedila je već 22. travnja 2023. i bila je uspješna jednako kao i prva, s obzirom da je iz podmorja izvučena velika količina otpada. No s druge strane to znači da se i dalje mnogo ljudi ponaša nesavjesno, a cilj je ovakvih akcija, među ostalim, osvijestiti svakoga da u moru ne smije završiti apsolutno nikakav otpad.

“Festival mora 2” odvija se u okviru mjere III.3. “Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014. – 2020. te podrazumijeva čišćenje plaža, mora i podmorja od smeća i stvari koje tamo završavaju nepažnjom i skretanje pažnje na važnost očuvanja čistoće mora i priobalja.

Cilj projekta je što više očistiti podmorje i priobalje te osvijestiti i upoznati javnost sa stanjem i problemom zagađenosti podmorja i priobalja. Ujedno, želi se poboljšati stanje okoliša te redovitim čišćenjem omogućiti lakše razmnožavanje morskih životinja i rast morskih biljaka. Na taj način se štiti i čuva bioraznolikost FLAG područja u akvatoriju grada Novigrada, što je od ključne važnosti.

Foto Rally Poreč

RALLY POREČ zatvara promet 30.9. na području Tara, Žbandaja, Višnjana i Kašćerge

Ilustracija - Foto Pixabay

U Poreču starta Penjački klub Picugi – Dođite na ogledni sat