in

NOVIGRAD: SRK Erik Radin napunio kontejnere smećem iz mora. Uskoro još jedna eko akcija

Eko akcija u Novigradu - Foto SRK Erik Radin

Čak dva kontejnera smećem napunili su članovi Sportsko ribolovnog kluba Erik Radin iz Novigrada nakon što su u nedjelju 1. listopada 2023. čistili novigradsko podmorje. Bila je to treća po redu akcija od ukupno četiri predviđene u sklopu projekta “Festival mora 2”.

U ovoj trećoj akciji sudjelovalo je ukupno 20 članova kluba, a čišćenje su uspjeli obaviti samo na jednom predviđenom dijelu, s obzirom da zbog suviše mutne vode nisu mogli čistiti lučicu Mandrač. No bez obzira na smanjeno područje obuhvaćeno akcijom izvukli su smeća za puna dva kontejnera, što znači da su predano odradili svoj zadatak, ali i da se ljudi i dalje ponašaju neodgovorno. Jer u moru smeća uopće ne bi smjelo biti, a ono tamo završava isključivo zbog ljudske neodgovornosti.

Eko akcija u Novigradu - Foto SRK Erik Radin
Eko akcija u Novigradu – Foto SRK Erik Radin

Ipak, smeća u moru nažalost i dalje ima, stoga se članovi SRK Erik Radin spremaju i za četvrtu eko akciju čišćenja novigradskog podmorja unutar projekta “Festival mora 2” koja će se održati ove nedjelje, 8. listopada. Sve će se obaviti uz logističku podršku djelatnika Lučke uprave. Ovom akcijom ujedno će završiti projekt koji se odvijao u suradnji s Lučkom upravom Umag -Novigrad u okviru mjere III.3 “Provedba strategije lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi” iz Europskih fondova za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014-2020.

Projekt je podrazumijevao čišćenje plaža, mora i podmorja od smeća i stvari koje tamo završavaju nepažnjom, kao i skretanje pozornosti na važnost očuvanja čistoće mora i priobalja.
Generalno, cilj projekta “Festival mora 2” je što više očistiti podmorje i priobalje te osvijestiti i upoznati javnost sa stanjem i problemom zagađenosti podmorja i priobalja. Ujedno, želi se poboljšati stanje okoliša te redovitim čišćenjem omogućiti lakše razmnožavanje morskih životinja i rast morskih biljaka. Na taj način se štiti i čuva bioraznolikost FLAG područja u akvatoriju, javljaju iz kluba Erik Radin.

traka policija mup

TAR: S gradilišta ukrao građevinski materijal

policija redomat mup pula

eRedomat: online naručivanje od sada moguće i u Rovinju