in

NOVO U ISTRI: Mural Stelija Pauletića s „oživljenim“ novigradskim zvonikom

Foto Grad Novigrad

U novigradskoj ulici Gradskih vrata osvanuo je ovih dana novi mural, oslikani zid s prepoznatljivim motivom „oživljenog“ novigradskog zvonika, kojeg je odavno osmislio i „oživio“ novigradski likovni umjetnik, posebno poznat kao vrsni karikaturist, Stelio Pauletić Paul. Stelio je autor i ovoga murala u formi tri strip-sličice, istovjetan onome koji je godinama krasio zid odnosno pročelje zgrade u Mlinskoj ulici, ali je zbog rekonstrukcije te zgrade (koja će uskoro postati gradski muzej posvećen moru i ribarskoj tradiciji), nažalost morao biti uklonjen.

Gostoljubivom gestom „skidanja šešira“ novigradski kampanil pozdravlja prolaznike i šetače

– Na inicijativu gradonačelnika Antea Milosa dobio sam „zadatak“ da oslikam novi, praktično isti mural, na novoj lokaciji. Odabrana je ova u jednoj od najfrekventnijih gradskih ulica, pa će ovdje možda još i više doći do izražaja, prenosi nam Stelio. Dodaje kako su podlogu za crtanje priredili radnici novigradskog građevinskog obrta Ingrad vlasnika Mate Olujića, a za izradu samog crteža trebalo mu je četiri dana rada po nekoliko sati dnevno.

Pri crtanju odnosno slikanju koristio je boje za beton i fasadnu boju, prvo je trebalo nanijeti sivu podlogu, a onda je uz pomoć unaprijed pripremljenih šablona i Stelijove umjetničke ruke nastao finalni crtež novigradskog kampanila koji u tri sličice gostoljubivom gestom „skidanja šešira“ pozdravlja prolaznike…

I uopće nema sumnje kako će mnogi od njih zastati i uz ovaj nesvakidašnji urbani ukras starogradske jezgre, sada na još frekventnijem i uočljivijem mjestu, „okinuti“ pokoju fotografiju i neizbježni „selfie“, kao originalnu uspomenu na boravak u Novigradu.                

Izvor Grad Novigrad

Predstavljeno Kulturno ljeto u Sv. Lovreču: Izložbe, predstave, koncert Alena Vitasovića, Casabianca…

Park kažuna Vodnjan

Nina Kraljić u Vodnjanu: Zvučna kupka i koncert u predivnom Parku kažuna