in

Otkrijte Istru putovanjem kroz vrijeme: Istra Inspirit najavljuje novu sezonu s pričama, mitovima i legendama

Foto Istra inspirit - Casanova u Vrsaru

Nakon uspješne prethodne sezone, koja je obilježena jubilarnim desetim rođendanom projekta koji razvija kulturno-doživljajni turizma Istre, Istra Inspirit je ponovno pripremio bogati program koji će i ovog ljeta posjetiteljima pružiti jedinstvenu priliku da urone u prošlost i upoznaju priče, mitove i legende Istre na zanimljiv i interaktivan način.

Foto Istra inspirit - Dvigrad
Foto Istra inspirit – Dvigrad

Istra Inspirit, pokretač i stvaratelj jedinstvenih, interpretativnih doživljaja kulturne baštine Istre, najavljuje nestrpljivo iščekivanu sezonu s izvedbama koje će donijeti obilje nevjerojatnih priča, zanimljivih likova i nezaboravnih avantura skrivenih u različite kutke diljem poluotoka. Doživljaji Istra Inspirita pružaju posjetiteljima jedinstvenu priliku da se upuste u autentične priče, legendi i mitovi Istre i dožive prošlost na nevjerojatan način. Kroz interaktivne izvedbe, posjetitelji su pozvani sudjelovati u interpretativnim šetnjama i doživljajima koje oživljavaju živopisne likove iz bogate povijesti našeg poluotoka.

Foto Istra inspirit - Diletta u Motovunu
Foto Istra inspirit – Diletta u Motovunu

Početak nove sezone obilježile su dvije izvedbe u Vrsaru, ostvarene u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Vrsar,  a dobro su poznate vjernoj publici Istra Inspirita. Manifestacija „Stari samanj pod kaštelom” kroz interaktivne igre i zabavni program otkrila je posjetiteljima zanimljivosti iz doba starog Vrsarskog Statuta, dok su uz pratnju legendarnog zavodnika Giacoma Casanove istražili romantičnu prošlost Vrsara. Šetnja „Casanova tour”, koja otkriva zanimljive detalje iz Casanovinog života i dočarava duh grada u doba Vrsarske grofovije, održat će se u sljedećih pet termina tijekom sezone: 04.07., 18.07., 08.08., 22.08. te u još jednom terminu tijekom rujna.

Ljubitelji povijesti i dobre hrane otkrit će bogatu prošlost i kulinarsku tradiciju živopisnih gradića središnje Istre kroz interpretativne šetnje Istra Inspirita, pod nazivom „Central Istria walking degustation tour“, koje će se ove godine održati na sljedećim lokacijama: 05.07. u Svetom Lovreču, 15.07. u Tinjanu, 19.07. u Pazinu, 24.07. u Gračišću i 31.07. u Pićnu s početkom u 20 sati. Posjetitelji će imati priliku prošetati ovim predivnim gradićima, otputovati u prošlost kroz različite okuse i mirise, kao i čuti zanimljive priče. Doživljaj će nadopuniti degustacija autohtonih istarskih proizvoda u kombinaciji s izvrsnim lokalnim vinima.

Foto Istra inspirit - Avantura u Limskom kanalu
Foto Istra inspirit – Avantura u Limskom kanalu

Mračne tajne istarske prošlosti otkrit će prva motovunska čarobnica Diletta Michiel, 08.07., 12.08., 26.08. te 02.09. Suradnja je pokrenuta prošle godine s Turističkom zajednicom Općine Motovun, a storytelling tura “Mračne tajne motovunske čarobnice Dilette“dotaknula je srca mnogobrojne publike. Dirljiva priča o venecijanskoj gospođi iz visokog društva i supruge prvog motovunskog podestata, koja je zbog ljubavi pribjegla čarništvu, temelji se na istinitim događajima iz 1271. godine i uprizoruju se na autentičnim lokacijama u Motovunu. 

Na veliko uzbuđenje publike, kroz najdugovječniji doživljaj Istra Inspirita, koji se realizira u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Medulin, mladi prijestolonasljednik Rimskog carstva „Crispo“ će se ponovno vratiti na predivni poluotok Vižula 10.07. kako bi otkrio svoju tragičnu priču o ratničkoj slavi, odanosti obitelji i zabranjenoj ljubavi.

U suradnji s Turističkom zajednicom Općine Kanfanar, ovog ljeta ponovno istražujemo tajne Dvigrada i predivnog Limskog zaljeva. “Dvigrad Storytelling tour”, koji će vam otkriti povijest ovog napuštenog, ali i impresivnog srednjovjekovnog gradića, održat će se u sljedećim terminima 13.07., 17.08., a možda iznenade s još jednim dodatnim terminom tijekom sezone.


Najhrabriji posjetitelji zaplovit će Limskim zaljevom i upustit će se u avanturu s piratskom družinom tijekom srpnja i kolovoza, točnije 25.07. i 31.08. (i ovdje ćemo se možda družiti u još kojem terminu) te će otkriti legendu o zloglasnom kapetanu Henryju Morganu u izvedbi “Pirati s Lima”.

Pozivamo vas da nam se pridružite i ove sezone, doživite uzbudljive i magične priče uz oživljene legende i mitove u izvedbi izvođača Istra Inspirita. Doživite Istru na potpuno nov način, uživajući u bogatstvu kulture, gastronomije i ljepote ovog čarobnog kraja. Vidimo se na našim izvedbama, gdje ćemo zajedno otkriti kulturnu baštinu i živopisnu prošlost Istre, poručuju iz Istra Inspirita.

Za više informacija o programima Istra Inspirita, rezervacijama i rasporedu izvedbi, posjetite našu službenu web stranicu www.istrainspirit.com ili nas kontaktirajte putem maila: info@istrainspirit.hr

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije.

Foto Grad Poreč

POREČ: Konjički klub Spirit ima državnu prvakinju i ostvaruje odlične rezultate

nevrijeme kiša grmljavina munje

Nova promjena vremena pred vratima. Za dijelove zemlje upaljeno i upozorenje