in

POREČ: BIOISTRA organizira uređenje EKO OAZE na Grbinovici

BIOISTRA Poreč: Uređenje EKO – OAZE na Grbinovici i niz zanimljivih radionica

​BIOISTRA Poreč, najmlađa podružnica Udruge za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA, u nedjelju, 2. svibnja, organizira novo radno – edukativno druženje na Grbinovici kraj Poreča.

Što očekuje građane koji se ovom prigodom odluče pridružiti članovima i volonterima udruge? Sudjelovanje u uređenju eko – oaze te niz zanimljivih predavanja i radionica namijenjenih odraslima i djeci, poručuju iz udruge.

​- Nastavit ćemo čistiti teren, neškodljivo uklanjati bršljan i opasno granje. O bršljanu, njegovim karakteristikama i korištenju, bit će riječi i u edukativnom dijelu druženja. Svi koji to žele, imat će priliku skicirati izgled budućih ekološke radionice na otvorenom i šumske učionice. U planu nam je i izrada visokih gredica za ekološki uzgoj aromatičnog bilja, kao i podizanje zelene ograde sadnjom ružmarina po kojemu će Poreč uskoro mirisati u sklopu projekta “EKOSFERA POREČ – Grad koji miriše, miriše na još”, rekla je predsjednica udruge BIO ISTRA-e, ujedno i voditeljica projekta Vlasta Radoičić.​

Predavanja i radionice će biti posvećeni formiranju eko – oaze, dobroj pripremi tla za ekološku proizvodnju, aromatičnim biljkama i njihovom utjecaju, planiranju koraka u eko-proizvodnji, važnosti plodoreda, krajobraznoj eko-arhitekturi i kompostiranju. S okupljenima će svoja znanja podijeliti Vlasta Radoičić, Sandra Šoljak, Mirela Marković, Silvija Oklen i Maja Vižintin.

Mini brošura i video- snimke ovog edukativnog dijela druženja bit će objavljene na web stranici udruge www.bioistra.hr.

Prema riječima predsjednice podružnice BIOISTRA Poreč Ksenije Selimović, na svoje će doći i poklonici “sam svoj majstor” filozofije. Za njih Damir Šerifović priprema radionicu recikliranja, u kojoj će od drvenih paleta raditi stolice, ležaljke, visoke gredice i druge predmete. Najmlađima je, pak, osigurana animacija u skladu s prirodnim okolišem, koju će koordinirati Zdenka Gudelj.​

– Na samom kraju smo predvidjeli razgovor o projektima EKOSFERA, kako bismo razmjenom znanja i informacija postajali sve bolji u kreiranju održivosti prostora i održivom upravljanju edukativnom eko-oazom, napomenula je koordinatorica podružnice Lilien Sinožić, podsjećajući da je zemljište na Grbinovici Grad Poreč dodijelio udruzi BIO ISTRA na korištenje bez naknade.​

Zainteresirani svoj dolazak mogu najaviti e-mailom na adresu info@bioistra.hr ili aplikacijom Messenger. Organizatori ih mole da se opreme radnom odjećom, čvršćim rukavicama i alatom (a dobrodošle su i sklopive stolice).

Ukoliko vremenske prilike ostanu povoljne, okupljanje je zakazano u 10 sati na parkiralištu ispred groblja na Žatiki, odakle se zajednički kreće prema Grbinovici. Osigurano je poštivanje svih propisanih protuepidemiloških mjera, pa će biti formirane grupe od po pet osoba, a svima će biti na raspolaganju jednokratne rukavice, maske i voda za piće.

Potkraj subote jače pogoršanje vremena, od ponedjeljka hladnije

Čestitka župana Radina povodom pravoslavnog Uskrsa