in

POREČ: Eko akcija Walking with waste na Porto Bussoli održana, uz mini edukaciju o bršljanu

BIOISTRA Poreč održala “Walking with waste” na Porto Bussoli unatoč ružnom vremenu

BIOISTRA Poreč, najmlađa podružnica Udruge za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIOISTRA, ustrajala je u svom planu da danas održi edukativno-ekološko druženje na Porto Bussoli kraj Poreča, unatoč tmurnom i vjetrovitom vremenu koje je prijetilo kišom. U skladu s uvjetima, najavljena je akcija pretvorena u edukativnu šetnju šumicom i priobalnim područjem na kojemu je omiljena divlja plaža Porečana. Odličan su povod za to bili današnji Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. 

– Sudjelovala je grupica članova naše udruge, koja je detektirala jača opterećenja otpadom u priobalju. Tijekom organizirane šetnje šumom provedena je mini edukacija o bršljanu, njegovom neškodljivom uklanjanju i mogućnostima njegove uporabe. Kroz zanimljivu priču o bršljanu vodila nas je Sandra Šoljak, rekla je Lilien Sinožić, koordinatorica podružnice Poreč.

Predsjednica udruge  mr. sc. Vlasta Radoičić je napomenula da su se sudionici imali prigodu uvjeriti u obilje i raznolikost biljnog svijeta na ovom dragocjenom neurbaniziranom području. Osim hrasta i različitog niskog raslinja, prvenstveno aromatičnog bilja, primijetili su planiku, maslačak i uljanu repicu. Riječi je bilo i o blagotvornom utjecaju boravka u šumi na zdravlje. Zaključeno je da je osobito u vrijeme pandemije koronavirusa postalo još očitije koliko su bioraznolikost i očuvani ekosustavi važni za zdravlje ljudi i kvalitetan život na Zemlji.

BIOISTRA Poreč nastavlja sa svojim aktivnostima otvorenim za sve građane 30. svibnja, kad će se održati edukativno druženje u budućoj eko-oazi na Grbinovici kraj Poreča.

Dan ranije je zakazana inicijativa podružnice BIOISTRA Livade, koja priprema edukacijsku šetnju tradicijskim nasadima maslina i vinove loze te radionicu pripreme sirupa od bazge.

Poreč: Zabilježeno jubilarno 100. davanje krvi, ali i dva nova darivatelja

voda čaša špina

Bez vode 24. svibnja okolica Poreča