in

Poreč je stanište vrlo rijetke i zaštićene gljive – zvjezdaste sitarice

Foto Tanja Kocijančić

Zvjezdasta sitarica (Myriostoma coliforme) rijetka je gljiva neobičnog izgleda iz porodice smrčaka koja je u Hrvatskoj zabilježena na 10 lokaliteta u primorskom dijelu zemlje. Jedan od tih je i šumica pored porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam gdje smo je snimili uz pomoć porečkog vrsnog poznavatelja gljivarskog svijeta – Miroslava Praskala, zvanog Burgi. Ono što je još rjeđe vezano za ovu zanimljivu, nejestivu i strogo zaštićenu gljivu jest što se rijetko može pronaći kada je sasvim mala, još u razvoju. Samo deset dana u godini, otkriva nam Praskalo, može se vidjeti dok je u rastu, a upravo smo mi uspjeli uloviti taj trenutak – i ovjekovječiti fotoaparatom.

Zvjezdasta sitarica – rijetkost je pronaći je tako malu – Foto Tanja Kocijančić

Koliki od nas znaju za ovu zanimljivost? Vjerojatno rijetki, a i mi smo među njima. No, Institut se pobrinuo za to da se šetači tog lijepog i zelenog dijela grada upoznaju s tom zanimljivom informacijom. Ondje se nalazi šetnica koja od osnovne i srednje škole ide stazom pored instituta i te šumice prema Bakinoj šumici i Novom naselju.

A evo što je Institut napisao na ploči o njoj – zvjezdastu sitaricu na prvi pogled prepoznajemo po otvorima na plodištu za koje se u povijesti smatralo da potječu od ugriza kukaca. Danas znamo da otvori služe za rasprostiranje spora kod nespolnog razmnožavanja. Svoj razvoj ova gljiva započinje ispod zemlje, a kako sazrijeva razvija od 7 do 14 zrakastih vanjskih ovojnica koje guraju cijelo plodište iznad zemlje. To joj daje specifičan zvjezdasti oblik. Ima nadimak pepper – odnosno bibernica.

Nastanjuje pjeskovita staništa listopadnih i mješovitih šuma te rubove putova u djelomičnoj sjeni, od proljeća do jeseni.

U Hrvatskoj ima status osjetljive i zaštićene vrste, zbog bojazni od nestanka. Prošećite tim dijelom Poreča i pokušajte pronaći ovu malu ljepoticu koja, iako nejestiva i bez gastronomske vrijednosti, ima svoju ulogu u prirodi.

Ploča Instituta u šumici – Foto Tanja Kocijančić

U tijeku izrada studije o razvoju cikloturizma u Istri

Bez vode 22. siječnja Dračevac