in

POREČ: Najavljen program proslave sv. Maura. Koncerti, fešta i predavanja

Poreč će ove godine u ponedjeljak, 21. studenog 2022., proslaviti blagdan Sv. Maura, nebeskog zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije. Tradicionalna proslava kako i ranijih godina, obuhvatit će crkvene i svjetovne svečanosti i manifestacije.

Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a ponovno će se održati i procesija ulicama grada, u kojoj će sudjelovati predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi, te nositi relikvije sveca. Svečana misa održat će se u ponedjeljak, 21. studenog u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija kreće nakon mise ulicama sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodit će mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor u koncelebraciji s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečko-pulske biskupije. 

Podsjetimo, zadnja procesija, prije ponovno uspostavljene 2014., održana je 1934. godine, kada je na porečkim ulicama bila jedna od najvećih fešti jer su tada u Poreč vraćene relikvije sveca zaštitnika koje su nekoliko stoljeća ranije bile ukradene i odnijete u Italiju. Nakon zadnje dvije godine pauze zbog epidemiološke situacije, ove godine, procesija porečkim ulicama povodom proslave blagdana Sv. Maura ponovno se vraća i okuplja brojne sudionike.

Svjetovni dio proslave održat će se na Trgu slobode, a počinje uz prigodne programe koje su priredili djeca i mladi iz porečkih škola, vrtića i udruga koje rade s mladima. Nakon svečane mise na trgu će se održati podjela palente sa šugom, kojima Grad Poreč časti sugrađane i goste, a za glazbeni dio pobrinut će se Sergio Pavat i Orchestra Istriana, te Alfa Time Band, sve do večernjih sati. Raznolikim popratnim događanjima koje udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, iz godine u godinu rastu, a tu su i tradicionalna proslava blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč, kup u udičarenju „Sv.Mauro“ izložba „Mavrova“ kreativaca iz Mjesnog odbora Varvari koji će ove godine izlagati u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta i druge. .

Nagrada sv. Mauro

Uvertira u proslavu dodjela je Nagrade sv. Maura kojom se nagrađuju osobe čiji je rad u kulturi, umjetnosti ili obrazovanju od istaknutog značaja za žitelje ovoga kraja ili rezultati njihovoga rada čine trajne kulturne vrijednosti. Nagradu dodjeljuje Pučko otvoreno učilište Poreč. Nagradu će na svečanosti u Istarskoj sabornici u nedjelju, 20. studenog u 19 sati dodijeliti gradonačelnik Loris Peršurić, a prije dodjele održat će se predavanje kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetana Benčića „Loron – najznačajnije nalazište keramičke proizvodnje antičke Istre. 

PROGRAM PROSLAVE SV. MAURA 2022

SRIJEDA 16/11/2022

18.00 foaje kazališta Pučkog otvorenog učilišta
– promocija novog broja „Jurina i Franina“ za 2023 i proslava 100 godina izlaženja ovog zavičajnog godišnjaka

PETAK 18/11/2022
16.00 Zajednica Talijana Poreč
​- tradicionalni turnir u briškuli

SUBOTA 19/11/2022

19.30 sati hotel Valamar Diamant
23. humanitarni bal Lions Club Poreč

NEDJELJA 20/11/2022

8.00 sati porečki akvatorij
-natjecanje ŠRD „Zubatac“ Poreč – Kup Sveti Maro – natjecanje u sportskom ribolovu iz usidrene brodice

19.00 sati Istarska sabornica Poreč

Dodjela Nagrade „sv. Mauro“
– predavanje Gaetano Benčić, kustos Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino: „Loron – najznačajnije nalazište keramičke proizvodnje antičke Istre“
– predstavljanje radova keramičarske radionice Muzeja
– dodjela nagrade

PONEDJELJAK 21/11/2022
10.00 -12.20 sati Trg slobode Poreč
– prigodni programi porečkih vrtića, škola i udruga koje rade s djecom i mladima
10.00 gradska riva
– podjela porcija sardela i zabava uz glazbu
10.30 Eufrazijeva bazilika
– svečana sveta misa, predvodi mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor u zajedništvu s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečke i Pulske biskupije. Nakon mise svečana procesija ulicama grada.

​12.30 sati Trg slobode
– zabavni program
– podjela porcija palente sa šugom za građane i goste
– Nastup Sergio Pavat i Orchestra Istriana
– Alfa Time Band
– program traje do večeri

18.00 sati Eufrazijeva bazilika
​- večernja misa – predvodi mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije. Nakon mise podjela biskupijskih priznanja

UTORAK 22/11/2022
19.00 sati kazališna dvorana Pučkog otvorenog učilišta Poreč
​- koncert Klavirski trio (Marco Graziani, Peter Kovačić, Terezija Cukrov)

PONEDJELJAK 28/11/2022
– 18.00 Istarska sabornica ( u organizaciji Zajednice Talijana Poreč)
– Koncert klasične glazbe: Istarska glazbena povijest – veze i glazbeno naslijeđe Serenissime

Foto - Ilustracija Policijska uprava istarska

U Istri 4 dana pojačanih kontrola zbog Martinja

Ilustracija - Šuma na Učki - Foto Marinela Žiković

U nedjelju na Ćićariji Festival šuma i šumskih plodova