in

Poreč obilježio blagdan sv. Maura – Besplatna palenta sa šugom, misa, procesija i dječji program

Foto Tanja Kocijančić

Besplatna palenta sa šugom za sve, lijepo vrijeme, muzika, svečana misa i procesija po gradskim ulicama i rivom obilježili su današnju proslavu gradskog zaštitnika Sv. Maura u Poreču.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Središnji događaj ovogodišnje proslave bila je misa u Eufrazijevoj bazilici sudjelovali su predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi. Nakon mise svi su se pridružili procesiji koja se kretala ulicama sv. Eleuterija, Decumanus i Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodio je mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor u koncelebraciji s biskupima Riječke metropolije i svećenicima Porečko-pulske biskupije.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Podsjetimo, zadnja procesija, prije ponovno uspostavljene 2014., održana je 1934. godine, kada je na porečkim ulicama bila jedna od najvećih fešti jer su tada u Poreč vraćene relikvije sveca zaštitnika koje su nekoliko stoljeća ranije bile ukradene i odnijete u Italiju. Nakon zadnje dvije godine pauze zbog epidemiološke situacije, ove godine, procesija porečkim ulicama povodom proslave blagdana Sv. Maura ponovno se vratila i okupila velik broj sudionika.

Svjetovni dio proslave održan je na Trgu slobode, a počeo je uz prigodne programe koje su priredili djeca i mladi iz porečkih škola, vrtića i udruga koje rade s mladima. Nakon procesije, nakon 12.30 sati, krenula je podjela besplatne palente sa šugom i vino, kojima Grad Poreč časti sugrađane i goste.

Foto Andi Bančić
Foto Andi Bančić

Za glazbeni dio pobrinuli su se Sergio Pavat i Orchestra Istriana, te Alfa Time Band, sve do večernjih sati.

Foto Andi Bančić
Foto Andi Bančić

Raznolika popratna događanja koje udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, iz godine u godinu rastu. Spomenimo tu tradicionalnu proslavu blagdanu Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč uz turnir u briškuli i trešeti, kup u udičarenju „Sv. Mauro“, izložba „Mavrova“ kreativaca iz Mjesnog odbora Varvari koji ove godine izlažu u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta i druge.

VIKEND NA CESTAMA: Završili u policiji na triježnjenju uz visoke novčane kazne

Foto CGI - Seksizam u medijima

“Seksizam naš svagdašnji” objavio više od 1.000 primjera seksizma iz medija