in

POREČ: Otvoren PAPAGO PARK, prvi hrvatski park s 200 egzotičnih i autohtonih ptica

Papago tim - Foto Tanja Kocijančić

Papago park otvoren je svaki dan od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice je 50 kuna za odrasle i 40 kuna za djecu, odnosno 30 kuna za dječje grupe. Za mlađe od 3 godine ulaz je besplatan.

U šumi nedaleko Červar-Porta kod Poreča vrata je otvorio prvi hrvatski park ptica s više od 200 egzotičnih i autohtonih primjeraka – Papago park. Ostvarenje je to sna Bernarda Kranjeca i njegove supruge Anđeline koji su na ovom projektu radili čak 7 godina. Godina otvaranja poklopila se baš s nesretnom korona-krizom, no obitelj Kranjec vrata je ipak otvorila i za početak se orijeniraju na domaće goste. No, kako sezona odmiče sigurno će biti i stranaca svakim danom sve više, kazao je na neformalnom otvorenju danas gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, koji je ovoj poduzetnoj obitelji od prvog dana pružio podršku, zajedno sa svojim suradnicima.

– Grad je od ideje do realizacije bio velika i stalna podrška te je prepoznao originalnost projekta parka namijenjenog pticama. Radi se o još jednom projektu po kojem će Poreč biti jedinstven i vjerujemo da će biti itekako posjećen, rekao je Peršurić, pohvalivši veliki rad i trud cijele obitelji.

Danas su park, prije službenog otvorenja, obišli novinari i predstavnici Grada Porela i istarskih hotelijerskih kuća. Radi se o jedinstvenom zoološkom parku koji će biti odlična nova ponuda u lepezi porečkih turističkih proizvoda. Bernard Kranjec i Peršurić podsjetili su na susret od prije sedam godina kada je u gradskoj upravi prezentirao svoj projekt, tada još u inicijalnoj fazi. U međuvremenu su od države dobili u zakup tri hektara šume između Červara i Červar Porta u kojem su svojim pticama osigurali idealne uvjete. Postavljeno je 20 volijera od kojih će uskoro jedna postati interaktivna, odnosno posjetitelji će moći hraniti papige. 

-Ovim putem bi se zahvalio svim onim dobrim ljudima koji su pomogli u ostvarenju ovog projekta. Tu bi istaknuo Marijana Šugara, Alena Belušića, koji su pomogli u samoj realizaciji i bili tu kad god je trebalo. Zatim pilana Ned iz Buzeta koja je donirala drvo za izgradnju ograde, Andej koji je donirao rampu za ulazak na parking, vodoinstalateri, Nikola Radmirović koji je osmislio maskotu i logo Papago parka i još puno ljudi koji su pomogli u stvaranju ove priče. Moram posebno spomenuti gradonačelnika Peršuruća i njegov tim suradnika koji je dao ogroman doprinos cijeloj ovoj priči. Park je najlakše naći tako da u Google karte upišete Papago park Croatia i dovede vas ravno na parkiralište, rekao je Kranjec.

Kranjec koji se pticama bavi već 18 godina i njegova obitelj većinu su parka stvorili vlastitim rukama a park je ujedno i eco-friendly, odnosno napravljen od prirodnih materijala i potpuno uklopljen u okoliš. Da ništa nije prepušteno slučaju, pokazuju i drvene kućice sa solarnim kolektorima, ručno rađena drvena ograda koja okružuje park, prirodni materijali…

Kako je Kranjec ispričao novinarima i turističkim djelatnicima, od samog početka nastanka ideja je bila da ptice koje borave u Papago parku budu u približnim (ako ne i boljim) uvjetima kao što budu u prirodi, odnosno stvoriti im što prirodnije uvjete. Upravo zbog toga napravljene su nastambe u kojima ptice imaju prostora za let i za skrivanje od nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali isto tako da u vrijeme razmnožavanja imaju sigurno mjesto na kojem mogu napraviti gnjezdo.

Papiga ara

Također, jedan od bitnijih faktora je poštivanje života u zajednicama kako to njima odgovara. Tako imaju ptice koje žive u paru sa svojim partnerom i takvim pticama osiguravaju volijeru u kojoj mogu stvoriti svoj svijet, izbjegavajući stavljati u istu nastambu veći broj jedinki istog spola kako bi spriječili rivalstvo i međusobno ozljeđivanje. Kod ptica koje žive u većoj zajednici (jatu) napravili su uvjete da to jato može normalno funkcionirati sa svim svojim potrebama i običajima.

-Tako smo u jednu od naših nastambi smjestili jato od 30-ak tigrica (Melopsittacus undulatus), postavili kućice za gniježđenje u zaštićeni dio te samu nastambu smjestili tako da ima sunca, ali isto tako u ljetnim mjesecima kada su velike vrućine, da se mogu skloniti u hlad. Sastavni dio nastambe je drvo graba koje u većem djelu godine je obraslo lišćem tako da im ono simulira mjesto za skrivanje od predatora, pojasnio je KRanjec, ujedno najavivši i suradnju s Hrvatskim šumama, jer planiraju mališane koji ih budu posjetili učiti o vrstama stabala u toj šumi.

Papago park na svoja tri hektara okružen je šumskim zelenilom te će u početku biti dom oko 30 vrsta ptica, odnosno za 200 jedinki. Svojim posjetiteljima će osim uživanja u društvu ptica nuditi i mnogobrojne edukativne i zabavne sadržaje, a pticama potreban mir i prostor čim bliži njihovim prirodnim staništima.

Ugostiteljski objekt otvaraju za nekoliko dana, nedostaju još klupe i još nekoliko sitnica.

-Moram samo upozoriti na nekoliko stvari. Pušenje je strogo zabranjeno jer je opasnost od požara velika. Zabranjeno je dovoditi kućne ljubimce, te diranje i hranjenje ptica, kazao je vlasnika parka.

Vrata parka već su otvorena za djecu iz vrtića i škola, te razni ljetnih dječjih kampova koji se trenutno odvijaju u Poreču. U parku postoje tri edukatora, ako ih netko zatraži provest će ih kroz park.

Sve detalje pogledajte na njihovoj web stranici http://papago-park.com/home ili ih pratite na Facebooku.

policija traka mjesto nesreće

UHVAĆENI – Provaljivali u ambulante i spremnike goriva

U Rijeku stigao prvi vlak s 500 čeških i slovačkih turista, do kraja ljeta ih dolazi još 30.000!