in

POREČ predstavljen na velikom Festivalu ambasada u Pragu

Foto Grad Poreč

Poreč se proteklog vikenda predstavio na tradicionalnom Festivalu ambasada u Pragu, glavnom gradu Češke. Sudjelovanje Poreča realizira se na poziv prijateljskog grada Praga 6, najvećeg okruga u češkoj metropoli, a ovaj događaj ove je godine okupio više od 50 država sudionica iz cijelog svijeta, uz preko 20 tisuća posjetitelja. Festival zajednički organiziraju gradska četvrt Prag 6 i udruga Farmářské Trhy, organizator Tržnice u Kulaťáku. Inače, gradska četvrt Prag 6 kroz povijest je bio, i danas je, sjedište diplomatskih misija niza zemalja, pa je otuda i nastala ideja za ovaj događaj.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Ovogodišnje je izdanje festivala bilo jedno od najmasovnijih, a pripremala su se izvorna tradicionalna jela iz cijelog svijeta, sve na otvorenom na štandovima smještenim u dijelu zvanom  Vítězné náměstí. Jedinstveni koncept festivala čini to što prezentacije pojedinih zemalja uglavnom organiziraju njihova veleposlanstva, počasni konzulati ili gospodarske komore. Po broju zemalja sudionica ovo je potpuno izniman događaj, a na njemu osobno sudjeluju veleposlanici.

U bogatstvu različitih kultura i okusa, hrvatski je štand bio iznimno dobro posjećen, a Poreč se predstavio sa svojim lokalnim specijalitetima – istarskim pršutom, sirevima, kobasicama, maslinovim uljem, bakalarom na bijelo, mariniranim srdelama i inćunima, vinima, rakijama…Predstavljanju se pridružio i ured Hrvatske turističke zajednice u Češkoj, a kroz razgovor s brojnim posjetiteljima pobliže su opisane ponude Poreča, Istre i Hrvatske.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

– Izuzetno smo zadovoljni da smo u gradu kao što je Prag odradili jedno tako kvalitetno predstavljanje našeg Poreča, pogotovo kad kroz komentare čujemo da je puno njih već posjetilo ili u bliskoj budućnosti planira provesti svoj odmor kod nas, kaže gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, posebno se zahvalivši Turističkoj zajednici Poreča, prijateljskom gradu Pragu 6, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Češkoj i veleposlanici Ljiljani Pancirov, Republici Hrvatskoj i Hrvatskoj turističkoj zajednici na velikoj podršci u realizaciji jednog ovakvog predstavljanja. Pritom se zahvalio Draženu Horvatu i timu njegovog nagrađivanog restorana Chorvatský Mlýn iz Praga 6, koji su Poreču pomogli u realizaciji ovog predstavljanja.

Podsjetimo, Prag 6 od 2012. godine s Gradom Porečom ima potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljstva i to na razinama kulture, sporta, obrazovanja ali i gospodarstva i od tada se prijateljstvo redovito njeguje, tako i kroz nedavna sudjelovanja na proslavi Dana hrvatske državnosti u Pragu, gostovanju učenika Umjetničke škole Poreč u Pragu, te potonjim predstavljam na Festivalu ambasada, objavio je Grad Poreč u priopćenju.

.

Foto DeguStazione Tar hrana delicije rižoto

TAR: Ovo su marende u DeguStazioneu do 16. lipnja

Foto Gradska knjižnica Poreč - Verši na šterni 2023.

Verši na šterni u Vižinadi ponosno koračaju u četvrto desetljeće