in

POREČ: Prvi sastanak međunarodnog udruženja Rute Feničana u Hrvatskoj – spoj kulture i turizma

Prvi radni sastanak u Hrvatskoj predstavnika udruženja La Rotta dei Fenici (Ruta Feničana), jedne od kulturnih ruta Vijeća Europe, održan je nedavno u Maloj vijećnici Grada Poreča. Poreč je od prošle godine jedini hrvatski predstavnik u ovom udruženju, a ovom su sastanku prisustvovali direktor Rute Antonio Barone i jedna od članica znanstvenog odbora, Ksenija Keča, zamjenik porečkog gradonačelnika Elio Štifanić, predstavnici Valamara, Plave Lagune, turističkih zajednica grada Poreča i Istarske županije, Istarske kulturne agencije, udruge Top camping i Udruženja obrtnika.

Zamjenik gradonačelnika na početku sastanka zahvalio se na dolasku i istaknuo kako se radi o radnom sastanku na kojem se Ruta Feničana želi predstaviti, ali i postaviti temelje eventualne buduće suradnje. Radi se o širokom spektru projekata koji se provode i koji su već iz teorije prešli u praksu. Tu se pogotovo misli na projekte spajanja turizma i kulture, stvaranju kulturnih ruta koje podižu svijet o kulturi teritorija i koje kroz različite oblike prikazuju ono što neki teritorij može ponuditi za razvoj turizma. Prezentiran je rad Rute Feničana kao i mogućnosti buduće suradnje na polju turizma i kulture kroz stvaranje raznih oblika udruživanja.

Radi se na prvoj smart way, odnosno, pametna kulturno-turistička ruta koja bi objedinjavala kako ljepotu teritorija tako i digitalizaciju usluga koje se mogu ponuditi u Hrvatskoj koja bi postala dio udruženja. Ona bi se spojila sa svim već postojećim itinererima diljem Europe i područja djelovanja Rute Feničana.

Svi su sudionici iskazali interes za povezivanjem i pokretanjem raznih oblika suradnje na polju turizma i promocije kulturne baštine, a planiran je daljnji nastavak aktivnosti s Gradom Porečom, kao i mogućnost organiziranja skupa.

Osim samog sastanka, Gradu Poreču je ovom prilikom uručen službeni certifikat Kulturnih ruta Vijeća Europe, čiji je član i Ruta Feničana.

Razgovaralo se i novim post covid oblicima turizma koje se već provode diljem svijeta i za koje je Ruta Feničana napravila studije, i realizirala kroz razne oblike suradnje i implementacije, a koji se odnose na rješavanje problema masovnosti turizma i ponude koja mora u sebi imati odlike kulturnog turizma, turizma doživljaja, turizma muzeja ili kako je na sastanku definiran ”lječilišni kulturni turizam” koji liječi ljude od stanja izoliranosti što je doživljeno u prošlom razdoblju.

O Ruti Feničana

Ruta Feničana pravac je u kulturi Vijeća Europe od 2003. godine i promiče mediteransku kulturu i interkulturalni dijalog u mediteranskim regijama i zemljama (trenutno 11 zemalja, od kojih osam europskih i tri neeuropske), o njihovoj povijesnoj, materijalnoj i nematerijalnoj baštini, te krajoliku i ambijentu. Ovim se putem promoviraju održive, odgovorne, kreativne, kulturne i turističke aktivnosti u zajednici jačanjem lokalnog identiteta. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je 2016. osnovnu radnu skupinu o „Ruti Feničana“ po uzoru na „Put svile“.

Ruta Feničana odnosi se na povezanost glavnih nautičkih ruta koje su Feničani od dvanaestog stoljeća prije Krista koristili kao važne puteve za trgovačku i kulturnu komunikaciju na Mediteranu. Kroz ove su rute Feničani – poznati mornari i trgovci – postali moćnom civilizacijom, iako još uvijek malo poznatom, koji su se ojačali kroz širenje prema Zapadu, radeći na intenzivnoj razmjeni svojih proizvoda, ljudi i ideja i doprinoseći stvaranju mediteranske kulturne zajednice. I druge velike mediteranske civilizacije koristile su njihove puteve u istu svrhu: Grci, Rimljani, Etruščani, Iberijci i mnogi drugi, te su ovi putevi postali sastavni i važni dio mediteranske kulture.

Danas, Ruta Feničana predstavlja put interkulturalnog dijaloga i prolazi mnogim zemljama Sredozemlja, Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, jačajući na taj način povijesne veze nastale zahvaljujući drevnim civilizacijama. Danas Feničani predstavljaju kulturni model koji ima za cilj promicanje mediteranske kulture, jačanje veza mediteranskih zemalja koje imaju istu povijest. Ruta se zapravo temelji na povijesnim, društvenim i kulturnim vezama koje su Feničani uspostavili tim morskim putovima, na svojim iskrcajnim mjestima i posjedima utemeljenim na mediteranskim obalama. Ruta ima za cilj unaprijediti kulturnu, prirodnu i krajobraznu baštinu ovih mjesta suradnjom gradova, poslovnih subjekata, volontera, ali i institucija koje žele dati svoj doprinos u traženju novog odnosa između čovjeka i kulturne baštine, kao novi pedagoški i turistički modeli za potrebe današnje kulturne razmjene.

Tečaj slikanja u Novigradu uz Snježanu Vidović

NOVIGRAD: Tečaj slikanja uz Svjetski dan turizma za žene poduzetnice

marijan jakovčić body buiding klub veli jože poreč

Porečki bodybuilderi Larisa Glavina i Marijan Jakovčić na Grad Prix Jagodina Openu