in

Poreč prvi u Hrvatskoj dobio zero waste kafić – U ponudi lokalni proizvodi od kojih ne nastaje otpad

Anamarija Prgomet u novom kafiću - Foto Marijana Kordić

„Život“ je naziv kafića koji je otvoren danas u zgradi Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, točnije u foajeu kina. Riječ je o sasvim drugačijem kafiću koji sav fokus stavlja na održivost te kvalitetne i lokalne proizvode.

Anamarija u novom kafiću Život - Foto Tanja Kocijančić
Anamarija u novom kafiću Život – Foto Tanja Kocijančić

“Ovaj mali ugostiteljski objekt je prvi hrvatski zero waste veganski caffe s lokalnom, istarskom craft ponudom i prava je mala oaza svega onog lijepog i inspirativnog što čovjek doživi u životu, stoga dođite po dašak inspiracije…”, objavila je vlasnica na Facebook stranici Zero Waste Croatia pozivajući na otvorenje.

Snježana Radetić i Ugo Musizza dali podršku mladoj poduzetnici - Foto Marijana Kordić
Snježana Radetić i Ugo Musizza dali podršku mladoj poduzetnici – Foto Marijana Kordić

Ona je Anamarija Prgomet, pokretačica Zero Waste Hrvatska, jednog od najpoznatijih domaćih projekata putem kojeg već godinama promiče održivost. Prgomet je nedavno na svojim društvenim mrežama objavila kako „Život“ neće biti samo još jedan kafić u nizu, već je to mjesto ostvarenja sna koji gradi od 2018. godine i sada je napokon dobio svoj nastavak.

Okupilo se na otvorenju znatiželjno mnoštvo kojih su dočekali prirodni sokovi i veganski zalogaji, a podršku su mladoj poduzetnici došli iskazati i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Snježana Radetić, u čijim se prostorima kafić nalazi u najmu, te dogradonačelnik Ugo Musizza.

Kafić Život - Foto Anamarija Kordić
Kafić Život – Foto Anamarija Kordić


Anamarija je već sedam godina vegetarijanka, a zadnjih pet i veganka. Nakon toga nije joj trebalo dugo da osnuje zero waste pokret i u Hrvatskoj, koji je 15. rujna lani proslavio četiri godine.

Kaže kako se s konceptom zero waste susrela dok je na Youtubeu istraživala veganstvo i minimalizam. Nedavno se iz Zagreba preselila u Istru, ispričala je okupljenoj publici u foajeu kina. Povezala se, kazala je, s malim lokalnim proizvođačima i OPG-ovima, bere divlje samoniklo bilje, dosta hrane sama proizvede, ima vrt i ne jede glavninu namirnica koje konzumira većina građana. U kafiću će nuditi domaće čajeve i smoothije, veganske sendviče, kumbucha – fermentirani zeleni čaj, pivo, rakije, gin i bezalkoholna pića istarskih proizvođača, te druge stvari koje je najbolje da sami istražite.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Trenutno je uz nju još jedan zaposlenik, a uskoro će biti još jedna djevojka početkom idućeg mjeseca. Radit će svakog dana osim nedjelje od 7 do 23 sata.


Spomenimo da Anamarija drži i radionice o tome kako prijeći na zero waste način života. Tako na radionici biljnih mlijeka, sireva i namaza polaznike uči kako uz malo truda i vremena pripremiti sve navedeno a da ne proizvedu nikakav otpad.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić


“Shvatila sam da otpad koji recikliram završava negdje na planetu, u nečijem prirodnom staništu, i odlučila da ne želim sudjelovati u tako pogubnom sustavu”, objašnjava.

Osim Zero Waste Hrvatska, Anamarija Prgomet pokretačica je inicijativa poput Vesele čistke, akcije čišćenja javnih površina u Zagrebu, te platforme za razmjenu uporabnih predmeta Sharing is caring.

Foto Općina Kaštelir-Labinci FEŠTA SVETOG IVANA 2022

U Labincima proslavljen Sv. Ivan, zaštitnik mjesta uz glazbu, ples i pjesmu

akcija darivanja krvi foto pixabay

U utorak akcija darivanja krvi u Poreču