in

POREČ: Ribarnica na tržnici dobit će novo ruho – u planu temeljita rekonstrukcija

Ribarnica nakon obnove

RIBARNICA na Gradskoj tržnici u Poreču već duže vrijeme vapi za obnovom, pa je stoga komunalno poduzeće Usluga, koje upravlja ovom zgradom, odlučilo krenuti u temeljitu rekonstrukciju.

Temeljita obnova ribarnice procijenjena je na vrijednost iznosi 1.620.000 kuna, a Usluga, kako nam je pojasnila tehnička direktorica Angela Tolušić, planira cijeli iznos dobiti na natječaju Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) „Istarski švoj“. Projekt je prijavljen na sufinanciranje u okviru Mjere 2. Ulaganje u prodajna mjesta, kušaone i nabava vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom, koji je raspisao LAGUR. Intenzitet potpore koja se dodjeljuje u sklopu tog natječaja iznosi 100% ukupno prihvatljivih troškova.

POREČ: Ribarnica na tržnici dobit će novo ruho - u planu temeljita rekonstrukcija
Porečka ribarnica u sklopu tržnice

Naime, postojeća ribarnica izgrađena je i uređena u sklopu I faze izgradnje Gradske tržnice a u upotrebi je od 1986. godine. Ima površinu od  70 m² i nalazi se odmah do južnih, glavnih ulaznih vrata gradske tržnice. U tom prostoru smješteno je 11 prodajnih stolova koji su izgrađeni od kamena. Također, navodi Tolušić, ondje se nalaze i garderobni ormar i ledomat s posudom za prihvat leda.

POREČ: Ribarnica na tržnici dobit će novo ruho - u planu temeljita rekonstrukcija
Ribarnica na porečkoj tržnici

-Analizom postojećeg stanja detektirani su funkcionalni nedostaci  koji su se pokazali tokom rada ovih godina, pa je tako postojeće rješenje kamenih stolova za izlaganje ribe u kašetama neadekvatno zbog loših odvoda, vizualno loše percepcije prodajnog asortimana, neurednosti i otežanog čišćenja. Također, postojeće rješenje prodavačima ne zadovoljava potrebe iz razloga što osim prodajne površine nemaju drugog pomoćnog prostora za odlaganje stvari, vaga, blagajne, pomoćnih prostorija kako za prodavače tako i za njihovu robu. Dodatno, postojeće instalacije nisu ni adekvatne ni funkcionalne – od vode, struje, rasvjete i odvodnje, pa do samih podova i zidova čije su površine grube i oštećene, čime je adekvatno čišćenje i održavanje prostora otežano do onemogućeno, ističe direktorica.

Projektom rekonstrukcije sve prostorije ribarnice stavljaju se u namjenu objekta čime je omogućen i gospodarski ulaz, pomoćne prostorije, sanitarni čvor, garderoba, prostorija za otpad te skladištenje prodajnog asortimana. Projekt uključuje i nabavu cjelokupno potrebne opreme a to uključuje ledomate, komore za skladištenje, komore za prodaju smrznutog asortimana, vage, spremnik za otpad 3. kategorije te sterilizatore. Obnavlja se cjelokupni pod s novim sifonskim linijskim odvodima te novom kamenom oblogom. Organizira se novi raspored stolova, a stolovi se predviđaju od inoksa čime je omogućeno izlaganje ribe direktno na led pri čemu su stolovi modularni te se mogu prilagođavati potrebama prodavača.

POREČ: Ribarnica na tržnici dobit će novo ruho - u planu temeljita rekonstrukcija
Ribarnica na porečkoj tržnici

Svim prodavačima osigurat će se dodatan pult sa stražnje strane sa sudoperima i svom opremom nužnom za čišćenje ribe, kao i za održavanje čistoće, a dodaju se i ladice i spremišta za stvari. Uz zid će se dodati i rashladni uređaji za izlaganje zamrznutih proizvoda. Radovi također obuhvaćaju zamjenu vodovodnih i kanalizacijskih instalacija, električnih instalacija i rasvjete, ugrađuje se novi sustav klimatizacije i ventilacije, zamjenjuje se vanjska bravarija kao i zamjena svih podnih i zidnih obloga.

-Ovim će se projektom sva oprema i površine ribarnice prilagoditi HACCP sustavu te će se energetski obnoviti i cjelokupna fasada, stolarija i krov objekta odabirom i ugradnjom adekvatnih materijala, navela je direktorica, istaknuvši kako očekuju početak radova u drugoj polovici iduće godine.

POREČ: Ribarnica na tržnici dobit će novo ruho - u planu temeljita rekonstrukcija
Ribarnica na porečkoj tržnici

NOVIGRAD: Raspisan natječaj za učeničke stipendije

FUNTANA otvorila natječaj za stipendije

Crvena lista: Svaki četvrti austrijski turist napustio Hrvatsku

Istra bez NOVOZARAŽENIH