in

POREČ se priprema: ADVENT od 21. prosinca u izmijenjenom izdanju

Cijeli će svijet ove blagdane dočekati u posebnim uvjetima – sve ono što nas asocira na predblagdansko vrijeme poput druženja uz kuhano vino i kobasice, klizanje na ledu, koncerte, dočeke i veselje, u najvećoj će mjeri izostati. Ipak, svi se na svoj način trude uljepšati kraj 2020. godine, pa se Poreč se već neko vrijeme priprema za najposebniji mjesec u godini – ulice su ukrašene, krošnje stabala okićene, a božićna jelka dolazi. Sve je spremno i za peto izdanje Adventa Poreč, koji se tradicionalno otvara na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca. Međutim, zbog novih mjera koje su na snagu stupile u subotu, 28. studenog, najljepši blagdanski program u Istri u kojem smo uživali proteklih godina, ove će biti nešto drugačiji.

– Mi već sve imamo spremno, razradili smo jedan novi koncept kroz suradnju s našim ugostiteljima s idejom da oživimo sve kantune, ulice i trgove našeg starog grada. Ne moram ni govoriti kako su nove mjere utjecale na život svih nas, posebno naših ugostitelja, ali mi se i dalje nadamo da će 21.12. krenuti otvaranje pa da ćemo bar malo uživati u adventskim radostima i druženju, za kraj jedne ovako teške godine. Pratit ćemo situaciju i prilagoditi se.

-Ono što sigurno mogu najaviti je da ćemo 6.12., kao i svake godine otkad postoji naš Advent Poreč, upaliti dekoraciju po cijelom gradu i na Trgu Matije Gupca. Vrijedna ekipa Usluge postavlja finalne dekoracije i sve bi kroz tjedan trebalo biti dovršeno, pa pozivam svoje sugrađanke i sugrađane ove nedjelje prošeću našim gradom, fotografiraju i dožive bar malo tu atmosferu.

Jer bez obzira na sve okolnosti – blagdanski duh, veselje i snaga Božića živi u svima nama, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Podsjetimo, dio blagdanskih lampica u Poreču se već tradicionalno pali na blagdan zaštitnika grada – sv. Maura, 21. studenog, dok će preostala dekoracija biti upaljena 6. prosinca, ali bez svečanosti i koncerta.

Dodajmo i kako je sinoć porečki župni vikar Janez Barborič na Trgu slobode, uz molitvu i nekoliko riječi podrške i nade, upalio prvu svijeću na adventskom vijencu, a pridružili su mu se vjernici i prolaznici. Svijeća je upaljena i na adventskom vijencu u Červar Portu, kojeg svake godine dekoriraju članovi lokalnog mjesnog odbora.

Djevojka uhićena zbog pokušaja ubojstva

Nacionalni stožer: 74 osobe umrle, imamo 1.830 novih slučajeva od 5027 testiranih