in

POREČ: U bibliobusu putujuća izložba “Pisari suvremenog doba”

Foto Gradska knjižnica Poreč

Zasigurno ste već vidjeli na cesti malu knjižnicu na kotačima koja pomaže knjigama da pronađu put do svojih čitatelja i u mjestima koja su udaljenija od gradskog središta. Kako bi se ukazalo na važnost čitanja, Gradska knjižnica Poreč na put s bibliobusom šalje svoju prvu malu putujuću izložbu „Pisari suvremenog doba“ koja će sve zaljubljenike u lijepu riječ prisjetiti razvoja hrvatske knjige, od njezinih početaka pa sve do danas te vremena prije izuma tiskarskog stroja, kada su rukopisne knjige bile rijetke i skupocjene, a stranice izrađene od pergamenta dobivenog od kozje ili ovčje kože. Vratit će se tako u vrijeme nastanka nekih od naših najljepših rukopisnih djela koja predstavljaju najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća domaćih glagoljaša. Naime, radi se o izložbi radova djece koja su pohađala radionicu iluminacije na ovogodišnjoj BOOKtigi, pod vodstvom Vesne Milanović.

Djeca su se tada upoznala i s „Misalom kneza Novaka“ iz 1368. godine, te na taj način najbolje shvatila važnost zlatnog doba glagoljaštva. Idealna je to bila uvertira u novu aktivnost porečke knjižnice, kada će i brojni korisnici bibliobusne službe kroz edukativno – kreativni pristup moći saznati ponešto o pisarima koji su nam u trajni zalog ostavili najviše dosege srednjovjekovne kulture.

Izložba će biti dostupna svim zainteresiranim korisnicima na svim stajalištima, po već utvrđenom rasporedu dolazaka, od 14. svibnja  do 27. lipnja 2024. godine.

Foto TZ Funtana pašta pedoći dagnje hrana delicija

Uskoro startaju Funtanjanski gušti – Uživajte u okusima Istre po povoljnim cijenama

Foto AK Maximvs Poreč

Porečki Maximvsi zapaženi na ekipnom Prvenstvu Hrvatske u planinskom trčanju