in

POREČ: U Zagrebačkoj se uređuje parklet – novi prostor za pješake i druženja

Ovako će izgledati novi prostor za pješake u Zagrebačkoj ulici

Uspješnom prijavom još jednog „zelenog“ gradskog projekta na Javni poziv u sklopu EU projekta EUKI (Europska Klimatska Inicijativa), Gradu Poreču odobreno je nešto više d 150.000 kuna bespovratnih sredstava za provedbu projekta Living streets. Uz Grad, partneri na projektu su gradsko poduzeće Parentium i udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja.

zagrebačka ulica parklet radovi gradilište

Nakon što je prvi dio aktivnosti u sklopu projekta Living streets, a to je zatvaranje Zagrebačke ulice, uz radionice, predavanja, prikazivanje filmova, diskusije i anketiranje građana, na red je došlo i uređenje ranije najavljenog parkleta u Zagrebačkoj ulici. Parklet označava improviziranu zelenu površinu koja se s pločnika proširuje na kolnik te tako zauzima nekoliko parkirališnih mjesta i stvara više prostora za ljude, pozivajući ih na druženje, odnosno predstavljajući javni prostor dostupan svima. Na taj se način urbani gradski prostori oplemenjuju te im se vraća njihova prvobitna namjena, a to je služenje građanima. Tako je nekoliko parkirnih mjesta ograđeno, te kreće uređenje nove zone susreta i druženja za pješake u centru grada.

zagrebačka ulica uređuje se parklet
Uskoro novi prostor za druženje građana u Zagrebačkoj ulici u Poreču

Kroz projekt Living streets se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, a što će imati značajan utjecaj na povećanje kvalitete života u našem gradu.

Izvor Grad Poreč

boris miletić oleg butković

Miletić od Vlade zatražio spuštanje ovlasti građevinske inspekcije kako bi se spasili od devastacije

Crveni križ Poreč - Volonteri u akciji za pomoć potrebitima

Poreč: Volonteri i djelatnici Crvenog križa prikupljali pomoć za potrebite