in

POREČ: Uređenjem „parkleta“ do više prostora za pješake i druženja

Uspješnom prijavom još jednog „zelenog“ gradskog projekta na javni poziv u sklopu EU projekta EUKI (Europska Klimatska Inicijativa), Gradu Poreču odobreno je nešto više d 150.000 kuna bespovratnih sredstava za provedbu projekta Living streets. Uz Grad, partneri na projektu su gradsko poduzeće Parentium i udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja.

Logo projekta Living Streets Poreč

 Kroz projekt se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, a što će imati značajan utjecaj na povećanje kvalitete života u našem gradu. Parklet označava improviziranu zelenu površinu koja se s pločnika proširuje na kolnik te tako zauzima nekoliko parkirališnih mjesta i stvara više prostora za ljude, pozivajući ih na druženje, odnosno predstavljajući javni prostor dostupan svima. Na taj se način urbani gradski prostori oplemenjuju te im se vraća njihova prvobitna namjena, a to je služenje građanima.

Projektni tim odabrao je kao lokaciju budućeg parkleta Zagrebačku ulicu, te će se po dovršetku dokumentacije pokrenuti postupak nabave usluge izrade, priopćeno je iz gradske uprave.

Bez struje 23. travnja dio Funtane

KAD SU DINOSAURI HODALI ISTROM: Njihovi fosili proglašeni zaštićenim dijelom prirode