in

POREČ: Uspješna akcija BIOISTRA-e – Na Grbinovici niče eko – oaza

Eko akcija BioIstre na Grbinovici

Gotovo sve što su članovi BIOISTRA-e Poreč pomno isplanirali, jučer (nedjelja, 2. svibnja) su ostvarili – i to unatoč varljivim vremenskim prilikama i ispoštivanim protuepidemiološkim ograničenjima. Njihova najmlađa podružnica Udruge za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA uspješno je održala radno – edukativno druženje na Grbinovici kraj Poreča. Pozivu se odazvalo tridesetak sudionika – članova, volontera i drugih građana, među kojima i sedmero djece. Zajedno su radili, razmijenili znanja i iskustva, pa je poljoprivredno zemljište, koje je Grad Poreč udruzi BIO ISTRA ustupio na korištenje bez naknade, počelo poprimati obrise edukacijske eko – oaze.

Eko akcija BioIstre na Grbinovici

– Nastavili smo s čišćenjem terena, minimalno zadirući u prirodno okruženje koje želimo zaštititi i oplemeniti. Alatima smo neškodljivo uklanjali bršljan i opasno granje, a zatim smo formirali šumsku učionicu i ekološku radionicu na otvorenom te održali niz predavanja i radionica. Osim što su na terenu vidljivi rezultati rada, stvorena je vrlo inspirativna i energična atmosfera uz koju očekujemo da će naša eko – oaza zaživjeti u što kraćem roku. Nadamo se i skorom rješavanju ograde i priključka za vodu, kazala je Vlasta Radoičić, predsjednica udruge BIO ISTRA i voditeljica ovog projekta.

Eko akcija BioIstre na Grbinovici

Mini brošura i video – snimke edukativnog dijela jučerašnjeg druženja, od srijede će biti dotupne na službenoj web stranici udruge www.bioistra.hr, podsjetila je Mirela Marković, predsjednica Stručnog vijeća udruge i koordinatorica edukacijskog dijela.

– Posebno nas je razveselio nenajavljeni posjet gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, koji je našao vremena i pridružo nam se na terenu te time i osobno potvrdio svoju podršku, naglasila je predsjednica podružnice BIOISTRA Poreč Ksenija Selimović.

Eko akcija BioIstre na Grbinovici

Zainteresirani su imali prigodu na predavanjima naučiti kako planirati eko proizvodnju i kako pripremiti kompostnu hrpu (predavačica mr. sc. Vlasta Radoičić), zašto je dobra priprema tla temelj eko – vrta i kako uspostaviti plodored (predavačica Mirela Marković dipl. ing.) te zašto je upravo ružmarin odabran za formiranje žive zelene ograde eko – oaze, kao i za sadnju u sklopu projekta “EKOSFERA POREČ”, koji BIO ISTRA provodi u suradnji s Gradom Porečom (predavačica Maja Vižintin). Odlične su rezultate dale i radionice oblikovanja eko – vrta (voditeljica Silvija Oklen) te izrade stolica, ležaljki, visokih gredica za cvijeće i aromatično bilje od recikliranih drvenih paleta (voditelj Damir Šerifović). Na važnost volonterizma ukazala je Dajana Bošnjak, koordinatorica trećeg dijela projekta “EKOSFERA”, pod nazivom “EKO! IMPJANTAJMO RUŽMARIN”.

– S puno entuzijazma smo pripremili ovo radno – edukativno druženje s ciljem kreiranja održivosti prostora i podizanja kvalitete života u našoj zajednici. Zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos uspjehu inicijative i pozivamo sve građane da nam se pridruže i u novim podvizima, poručila je koordinatorica podružnice Poreč Lilien Sinožić, priopćeno je iz ove udruge.

Istarski Stožer – U ponedjeljak jedan novi slučaj, nažalost ima preminulih

TAR: Počinje podjela spremnika za odvajanje otpada