in

Poreč: Uspješno priveden kraju EU projekt “I JA MOGU TRENIRATI” za članove Društva invalida

Foto BBK Veli Jože Poreč

Porečki Body building klub „Veli Jože“, zajedno s partnerima Gradom Porečom, Sportskom zajednicom i Društvom invalida Poreč predstavio je danas u dvorani Žatika na završnoj konferenciji aktivnosti i rezultate EU projekta ”I ja mogu trenirati”, koji će službeno završtiti krajem ove godine. BBK „Veli Jože“ na čelu s Daliborom Jakovčićem prijavio se na natječaj Europskog socijalnog fonda projektom „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ pod nazivom „I ja mogu trenirati“, za što je krajem 2018. dobiveno gotovo milijun i pol kuna.

presica grad poreč bbk veli jože nataša loris i ja mogu trenirati foto tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Na konferenciji su uz njega govorili i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednica Društva invalida Nataša Basanić Čuš i čelnik Sportske zajednice Aleksandar Beaković.

Jakovčić je predstavio tijek projekta od prvih dana.

Opći cilj jest kod osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju bio je podići svijest o potrebi bavljenja sportom. Projekt je imao nekoliko faza – prva se odnosila na mali građevinski zahvat u sklopu SRC-a „Veli Jože“ kojim je napravljen plato od 400 kvadrata sa spravama i uređen je prilaz za osobe s invaliditetom. Nakon toga uslijedilo je rad s najviše 31 osobom s invaliditetom s kojima su radili stručnjaci – kineziolozi, nutricionist i fizioterapeut. Bilo je i prilagođenih treninga za djecu s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, rekao je Jakovčić, dodavši da je napravljen velik posao te da su postignuti zavidni rezultati.

Podignuta je razina svijesti o važnosti fizičke aktivnosti i socijalne uključenosti kao osnova za zdravi način života.

Gradonačelnik Poreč istaknuo je da Grad stalno pokazuje senzibilitet za osobe s invaliditetom, za koje su, osim ove teretane, uređeni i pristupi do plaža, Eufrazijeve bazilike i drugih struktura – sve u dogovoru s Društvom invalida.

trenint tretana invalidi  eu projekt i ja mogu trenirati
Foto BBK Veli Jože Poreč

I dao je svima važnu informaciju – a to je ovaj projekt službeno završava, ali time neće završiti i treninzi uz stručnjake s osobama s invaliditetom. Naime, u proračunu za iduću godinu predloženo je 80.000 kuna s kojima će se s redovnim treninzima u pratnji stručnjaka nastaviti i dalje.

-Ovim Poreč nudi još jedan nadstandard svojim građanima, rekao je Peršurić, na što je Jakovčić dodao da više neće biti ograničenja za samo 30-ak osoba s invaliditetom, nego će to moći i ostale osobe s invaliditetom na području Poreča.

Basanić Čuš je naglasila kako je ovo jedan prekrasan projekt koji je pokazao koliko su članovi Društva invalida zainteresirani za treninge, te da će i dalje razvijati projekte kako bi im i dalje stvarali bolje uvjete za život.

Predsjednik Sportske zajednic Beaković istaknuo je da grad ima dva glavna benefita od ovog projekta – vidljiv je velik utjecaj na bolje fizičko i psihičko zdravlje osoba s invaliditetom a objekt koji je novcem iz EU fondova izgrađen ostat će trajno u gradu.

Iz publike su članovi obitelji osoba s invaliditetom posebno naglasili zadovoljstvo što će se tim projektom nastaviti i dalje, jer poboljšanja u životu zahvaljujući treninzima imale su cijele obitelji – ne samo njihovi članovi s invaliditetom.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

ADvent Poreč 2019

Kruna dobre posezone – Za blagdane će biti otvoreno preko 200 hotela

istarska županija presica tulio demetlika boris miletić jessica aquavita

Župan: Predložit ćemo Skupštini prihvaćanje više od polovice amandmana oporbe i pozicije