in

Porečke obrtnice JADRANKA ŽIŽA i ANTONIJA BOŠNJAK zajedno već 15 godina: Posla ima manje, ali srećom ne oslanjamo se samo na sezonu

Jadranka i Antonija - Foto Tanja Kocijančić

Jadranka Žiža i Antonija Bošnjak među prvima su u Poreču otvorile obrt za čišćenje. Rijetkost je da ortaštvo traje jako dugo, no njih su dvije uspjele ostati zajedno u poslu čak 15 godina. Istra svake godine ima sve više apartmana, zgrada i vila za odmor, pa posla za takvu vrstu djelatnosti uvijek ima. Zapravo, može se reći ovakvih servisa nema dovoljno, jer je gradnja na našem području tako velika da uvijek ima prostora za nove, reći će nam ove porečke obrtnice čiji se uslužni obrt zove Sjaj. Dapače, dodaju, s ostalima nisu konkurencija, te si međusobno preporučaju ili pak prepuštaju posao.

Jadranka i Antonija – Foto Tanja Kocijančić

Kako u zadnjih godinu dana nema puno turista, tako je i njihov posao „pao“, vele nam, no snašle su se na drugi način. Kako im ide u doba pandemije pitali smo ih, a htjeli smo saznati i kako su se odlučile baš za ovaj posao.

Evo što su nam Jadranka Žiža i Antonija Bošnjak odgovorile kako su počele.

Spojile smo se preko posla. U jednom poduzeću radile smo upravo ovo čime se i danas bavimo – čišćenjem. Vrlo je zanimljiva stvar što smo otvorile zajednički obrt samo nakon sedam dana poznanstva i zajedničkog rada. Obje smo razmišljale o tome da otvorimo obrt, te smo nekako odmah kliknule i evo nakon punih 15 godina i dalje zajedno vodimo obrt.

Uz nas dvije, u obrtu još rade i četiri zaposlenice.

Kako je vaš obrt podnio teret korona-krize? Kako radite zadnjih godinu dana – imate li sada posla? S kim najviše radite i na kojem području?

S obzirom na stanje, a i samu činjenicu da nismo dobili pomoć od države, možemo reći da za sada dobro podnosimo. Osjetimo da je smanjen obujam posla, ali kako nam je smanjen obujam posla tako i radimo sa smanjenim kapacitetom. Kako najviše surađujemo s poslovnim subjektima u Poreču i široj okolici, koji su nam aktivni tijekom cijele godine, možemo reći da posla imamo dovoljno za normalno održavanje obrta.

Kakva je trenutno situacija u vašoj branši? Kako su obrti slični vašem snalaze u ovoj situaciji smanjene gospodarske aktivnosti? Turista je manje zadnjih godinu dana  –  jeste li promijenili klijete zbog toga?

Svakako je ova situacija najviše utjecala na one obrtnike koji „žive od sezone“, odnosno na one koji najveći obrtaj posla imaju u ljetnim mjesecima. Najgori dio koji je proizišao iz toga je smanjen broj radnih mjesta, pa je tako dosta sezonaca prošle godine, kao i početkom ove godine, ostao doma. Manje posla smo i mi imale, ali na svu sreću svoje klijente nismo morali mijenjati.

Jeste li koristili pomoć države(potpore za radna mjesta), odnosno jeste li primili zadnju godinu dana bilo kakvu pomoć od bilo koga u vašem poslovanju?

Nismo primili nikakvu pomoć. Kako naš obrt ima posla tijekom cijele godine već dugi niz godina, nismo imali potrebe koristiti potpore, te se nadamo da ni u budućnosti ne ćemo morati.

Jeste li bili primorani uzeti kredit – ako ne zašto?

Na sreću nismo morali uzeti kredit. Naše poslovanje nije bolje u odnosu na prijašnje godine naravno, no smatramo da smo uspjeli opstati jer već dugi niz godina imamo iste suradnike s kojima surađujemo tijekom cijele godine, a ne samo sezonski.

Kakvu vam podršku pruža Udruženje obrtnika?

Njihova vrata su kako za nas, tako za i sve ostale obrtnike uvijek otvorena. U bilo kojem trenutku će nam pomoći i  dati nam pravovaljane informacije. Sve obavijesti uvijek dobijemo na vrijeme, što putem e-maila, pisanim putem ili sms-om.

Ponekad nam to puno znači, jer ne stignemo pratiti propise. Uz pomoć Udruženja i Hrvatske obrtničke komore možemo dobiti pogodnosti u okviru projekta HOK obrtnik plus tako da možemo točiti gorivo po povoljnijim uvjetima i cijenama, možemo koristiti i druge pogodnosti partnera , od povoljnijih cijena u poliklinikama do COVID testova. Na takav način možemo uštedjeti na troškovima.

Imate li kakva prijedlog na koji bi se način trenutno mogli više/bolje pomoći obrtnicima i poduzetnicima u ovoj nezavidnoj situaciji u kojoj se nalazi hrvatsko gospodarstvo?

Svakako mislimo da bi bilo dobro da se onim obrtnicima i poduzetnicima koji su pogođeni Covid situacijom treba više pomoći u pogledu rasterećenja plaćanja određenih naknada i poreza (npr. porez na plaće i slično). Kada bi se rasteretili naknada i davanja, vjerujemo da bi došlo i do većeg broja zaposlenja, što je ključno za održavanje gospodarstva. Naime, svaki otpušten radnik potencijalni je iseljenik.

Koja su vaša predviđanja za 2021? Imate li sada dovoljno posla za obje?  Očekujete li kakav – takav oporavak i dobru turističku sezonu o kojoj, na kraju krajeva, gotovo svi ovisimo, bez obzira kojim se poslom bavimo?

Svakako mislim da će biti bolja nego prošla godina. Vjerujem da će biti dobra turistička sezona i da će se sve polako vraćati u normalu. Za potpuni oporavak gospodarstva vjerujem da će trebati godine, ali svakako ćemo smatrati uspjehom ako će nam svaka naredna godina biti bolja u odnosu na prošlu.

Trenutno imamo dovoljno posla za nas dvije i četiri zaposlenice.

FUNTANA: Uređuje se parkiralište na groblju

POREČ: Grad i udruga SOS šape o aktivnostima zaštite i zdravog suživota životinja i ljudi