in

Porečki delfin – Plivalo 1.100 rekreativaca iz 20-ak država. Najstarija sudionica 88-godišnja Porečanka

Porečki delfin - Posebno priznanje za Milu Dimitrijević, najstariju sudionicu - Foto Manuel Paljuh

Moramo istaknuti i najstariju sudionicu, Milu Dimitrijević (88) iz Poreča koja je i ove godine hrabro otplivala dionicu od 1.500 metara. Najmlađa sudionica imala je smo četiri godine.

Foto Tanja Kocijančić - Porečki delfin 2023.
Foto Tanja Kocijančić – Porečki delfin 2023.

Najveći plivački maraton u Hrvatskoj – 22. Porečki delfin, danas je privukao velik broj rekreativaca iz čak 24 država. Vrijeme je bilo savršeno, sunčano i ugodno toplo, a prijavilo se 1.100 rekreativaca svih dobi. Najbrojniji su i ove godine bili gosti iz Mađarske, zahvaljujući suradnji s mađarskim gradom Siofokom, s kojim je Poreč pobratimljen. Uz njih, svoje rekorde na maratonu su već tradicionalno obarali i brojni rekreativni plivači iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije. Primijetili smo povećan broj gostiju iz Slovačke, Rumunjske i SAD-a, a nije izostao ni velik interes Porečana.

Posebnost ovog maratona je da u njemu mogu sudjelovati svi, stoga je i ove godine bilo plivača svih generacija, pa i cijele obitelji. Kao i svake godine bilo je dozvoljeno koristiti i plivačka pomagala. Sudionici su mogli birati hoće li otplivati 1.500 metara trase za brončanu, 3.000 za srebrnu ili 5.000 metara za zlatnu medalju. Svatko tko je otplivao jednu od tih dionica dobio je medalju i majicu koju mogu nositi smo delfinaši, a u kotizaciju su bili uključeni voda i voće za osvježenje, te ručak nakon utrke.

Trasu od 1.500 metara za brončanu medalju isplivalo je 33% sudionika. Najbrži među njima bio je predstavnik Austrije kojem je za tu udaljenost trebalo 24 minute i 32 sekunde. Među ženama, ovu dionicu je najbrže isplivala predstavnica Italije, za 28 minuta i 27 sekundi.

Za plivanje na 3.000 metara i srebrnu medalju odlučilo se 16% plivača. Najbrži među njima bio je predstavnik Hrvatske koji je ostvario vrijeme od 45 minuta i 13 sekundi, dok je najbrža među plivačicama na ovoj dionici bila predstavnica Austrije koja ju je isplivala za 1 sat, 1 minutu i 43 sekunde. Na veliko iznenađenje organizatora, najviše plivača, njih čak 51% ove se godine odlučilo plivati najdužu dionicu od čak 5.000 metara za zlatnu medalju. Najbolje vrijeme među njima imao je predstavnik Italije koji je ovu udaljenost prešao za samo 1 sat, 5 minuta i 38 sekundi, a  najbrža plivačica bila je predstavnica Kanade koja je 5.000 metara isplivala za 1 sat, 6 minuta i 57 sekundi.

Organizatori su, podsjetimo, za sve sudionike osigurali i garderobu, mjerenje tlaka, a svaki sudionik dobio je i narukvicu za registraciju i mjerenje vremena. Staza je u potpunosti bila označena, a uz liječničke timove i pripadnike Crvenog križa koji su dežurali, uz stazu su dežurali i barkarjoli koji su također nudili osvježenje i prijevoz za one koji su htjeli na obalu.

Start utrke u 9 sati označio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Foto Tanja Kocijančić - Porečki delfin 2023.
Foto Tanja Kocijančić – Porečki delfin 2023. – Oni su prvi stigli na cilj nakon pet kilometara plivanja

-Tradicionalno nam je stiglo puno Mađara. Porečki delfin je jedna od najmasovnijih rekreativnih manifestacija na Jadranu i veseli me da ima sve više onih koji plivaju najdužu dionicu od pet kilometara. Čestitam svima koji su sudjelovali. Vrijeme će biti lijepo i u rujnu, pa vjerujem da će se sezona produljiti, pa čak i na listopad, rekao je gradonačelnik, dodavši da su pripremili za jesen brojne manifestacije kojima se nastoji privući posjetitelje u Poreč.

Direktor TZ-a Nenad Velenik naglasio je da je ovaj maraton jedan od zaštitnih znakova Poreča. Velik je to motiv dolaska prijatelja iz Mađarske kojih je i ove godine došlo više stotina. Dodao je da je Poreč dosad ostvario bolje rezultate u odnosu na lani i 2019.

–Ostvarili smo više od 2,8 milijuna noćenja. Sezona je dobra, a možda će na kraju biti i rekordna, kazao je Velenik, naglasivši da nas tijekom rujna i listopada čeka velik broj sportskih i zabavnih događanja.

Foto Tanja Kocijančić - Porečki delfin 2023.
Foto Tanja Kocijančić – Porečki delfin 2023.

-Jako smo zadovoljni. Stiglo je više plivača od očekivanog i sve je proteklo u najboljem redu, izjavio je Zoran Jendrašić, „glavni i odgovorni“ za ovu manifestaciju iz Sportske zajednice grada Poreča.

Za kraj moramo istaknuti i najstariju sudionicu, gospođu Milu Dimitrijević (88) iz Poreča koja je i ove godine hrabro otplivala dionicu od 1.500 metara. Gospođa Mila ide svaki dan na more, a ovo joj je već šesti Porečki delfin na kojem je sudjelovala. Čestitamo joj i želimo još puno godina plivanja i, naravno, da je zdravlje i dalje odlučno služi.

Osim plivanja, bilo je tu i glazbe i ugostiteljske ponude, a zanimljiv je bio i vaterpolo turnir na kojem je pobjedu odnio klub Delfin iz Rovinja. Posjetitelji su mogli pratiti i demonstraciju vještina na SUP daskama, kao i besplatno koristiti „wibit“ vodeni park.

Porečki delfin organizirala je Sportska zajednica Grada Poreča uz pomoć Turističke zajednice Poreč, Grada Poreča, Valamar Riviere, Crvenog križa i brojnih volontera iz porečkih sportskih udruga.

Foto Tanja Kocijančić - Porečki delfin 2023.
Foto Tanja Kocijančić – Porečki delfin 2023.

Sve ovogodišnje rezultate možete pronaći na službenoj web stranici događaja www.poreckidelfin.com  A odmah se možete početi pripremati i za iduću godinu, kada se na 23. izdanju Porečkog Delfina družimo u subotu, 31.08.2024. godine.

Porečki delfin 2023. - Foto Antonio Paljuh
Porečki delfin 2023. – Foto Antonio Paljuh
Porečki delfin 2023. - Foto Antonio Paljuh
Porečki delfin 2023. – Foto Antonio Paljuh

djeca učenici osnovna škola finida poreč

OŠ FINIDA POREČ I NOVA VAS – Donosimo satnice za prvi dan nastave i prijema prvašića

Foto Atletski klub Maximvs Poreč

Atletski klub Maximvs Poreč započinje s treninzima. Donosimo raspored