in

POREČKI RONILAČKI KLUB organizirao vježbu ronioca Stožera civilne zaštite i istarskog Ronilačkog saveza

Proteklog vikenda u Poreču je održana vježba ronioca Stožera civilne zaštite i Ronilačkog saveza Istarske županije. Domaćin vježbe bilo je Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov na moru Poreč (DPDSR Poreč) a vježba je održana na olupini broda Coriolanus u akvatoriju Novigrada. Cilj ove vježbe bila je provjera spremnosti klubova u spašavanju i pretraživanju potonulih brodova u slučaju pomorskih incidenata, posebno na našem istarskom akvatoriju, kao i provjera stanja i mogućnosti korištenja postojeće osobne i klupske opreme.

Ronjenje na brodu Coriolanus kod Novigrada

Coriolanus je potopljen prije 76 godina, točnije 5. svibnja 1945. udarom u plutajuću minu. Nalazi se zapadno od Novigrada, na dubini od 17 do 28 metara. Radi se o ratnom brodu Britanske kraljevske mornarice iz klase Shakespeare, minolovcu. Njegova olupina vrlo je atraktivna roniocima.

Kako doznajemo od predsjednika DPDSR-a Zorana Zulijanija, u akciji je sudjelovalo 40-ak ronioca i ostalih sudionika iz 9 istarskih ronilačkih klubova.

Ta porečka udruga broji 30-ak aktivnih članova, a među njima su osim Porečana i kolege iz Novigrada i Umaga koji su također sudjelovali u ovoj akciji. Inače, ovo je ronjenje održano prema Kalendaru aktivnosti RSIŽ, kojem se Zulijani zahvalio u ime svog društva, kao i posadi broda Sveti Mauro i njegovom vlasniku Borisu Jugovcu, na čijem su se brodu ronioci družili te Lučkoj upravi Poreč i Uslugi Poreč d.o.o. koji su im omogućili prolaz na rivu i ukrcajno mjesto.

Zulijani je istaknuo da su prošle godine imali manje aktivnosti zbog prilagođavanja važećim mjerama zaštite od COVID-a. Inače, glavna njihova djelatnosti je obrazovna, odnosno poduka u ronjenju za one koji žele naučiti roniti te organizacija ronjenja za certificirane ronioce.

Njihovi članovi postavljaju psihološke barijere po plažama za Grad Poreč i trasu za plivački maraton Porečki delfin. Jedna od važnih aktivnosti društva je sudjelovanje na eko akcijama čišćenja podmorja te ronilačkim vježbama RSIŽ-a i drugih društava.

Zulijani je pozvao zainteresirane sugrađane da se prijave na tečaj ronjenja koje organizira njihovo društvo te postanu članovi njihovog društva. Trebaju se javiti na adresi društva u Ulici Nikole Tesle 9 odnosno tajniku Dušanu Čugalju na broj telefona 098/442-727 ili na e-mail dpdsrporec1@gmail.com.

maske maskice korona covid

ISTRA – Nastavlja se povoljan trend bez novozaraženih

cijepljenje

Cijepljenje bez najave u Bujama i Kringi, pogledajte cijeli raspored do kraja tjedna