in

Porečki vijećnici dali “zeleno svjetlo”: Mini elektrobus uskoro u funkciji

Porečki gradski vijećnici na prošlotjednoj su sjednici Gradskog vijeća usvojili odluku o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada Poreča, čime je učinjen završni korak da u funkciju krene pilot projekt javnog prijevoza koji će se obavljati električni mini-bus, financiran bespovratnim EU sredstvima. Koncesiju za obavljanje prijevoza putnika dobilo je trgovačko društvo Autotrans d.d., kao jedini ponuditelj koji se javio na javni natječaj i to na razdoblje od pet godina.

Porečki mini elektrobus ima nosače za bicikle

Nakon što je Gradsko vijeće izglasalo dodjelu koncesije, slijede pripreme koncesionara za prijevoz, te bi on trebao započeti kroz mjesec dana.

Koncesijom su obuhvaćene linije komunalnog linijskog prijevoza putnika i to:

Linija 1: Autobusni kolodvor Poreč – Lacop – Mate Vlašića – Stancija Portun – Antonci – Kosinožići – Vežnaveri – Nova Vas – Mihatovići – Kukci – Vranići – Vrh Špadići, – Špadići – cesta NC-PO180 (zapadna strana naselja Mate Balota) – Novo naselje jug – Autobusni kolodvor Poreč

Linija 2: Autobusni kolodvor Poreč – Lacop – Mate Vlašića – Stancija Vodopija istok – Červar Porat – Stancija Vodopija zapad – Veli Maj – Mali Maj – NC-PO -180 (zapadna strana naselja Mate Balota) – Autobusni kolodvor Poreč.

Cijena dnevne karte koja vrijedi za obje linije iznosit će 10 kuna, kreirane sukladno predmetu tender dokumentacije.

Podsjetimo, Gradu Poreču u sklopu EU projekta SUTRA odobrena su bespovratna sredstva za nabavu mini autobus na električni pogon. EU projekt akronima SUTRA (SUSTAINABLE TRANSPORT IN ADRIATIC COASTAL AREAS AND HINTERLAND – Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu) jedan je u nizu projekata čijom se implementacijom direktno utječe na ostvarivanje ciljeva europske energetske politike i kroz čiju je provedbu Grad postao vlasnikom mini autobusa na električni pogon, s ciljem smanjenja prometnog opterećenja, te rasterećenja prometne infrastrukture, pogotovo tijekom ljetnog perioda godine.

– Drago je što smo blizu realizacije još jednog EU projekta. Njime ćemo, kroz pilot-projekt, napokon realizirati ono što naši sugrađani žele – a to je sustav javnog prijevoza koji će povezati grad s prigradskim naseljima. U pet godina pokazat će se potrebe za mijenjanje rute ili postavljenje novih linija čime će se širiti mreža i uspostavljati nove linije. Odabrali smo najpovoljniju rutu da pokrije dobar dio okolice Poreča i ići ćemo dalje na kandidiranje za proširenje te javne usluge, kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

U ovom slučaju, riječ je o mini autobusu na električni pogon, kapaciteta 20 putnika plus vozač, te dosegom punjenja pogonske baterije od 120 – 140 kilometara, ovisno o uvjetima vožnje. Vozilo je opremljeno dvostrukim staklima, sustavima grijanja i hlađenja, na pogon putem rezervne baterije, te fotonaponskim modulima koji imaju za cilj dopunjavanje i osiguravanje što dužeg perioda neovisnog rada istih.

Autobus je niskopodne izvedbe s ugrađenom mehaničkom rampom što ga čini pristupačnim vozilom za osobe s invaliditetom. Inače, borbu protiv klimatskih promjena, implementacijom mjera za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, Grad Poreč je započeo još 2013. godine. Kao drugi grad po veličini u Istarskoj županiji te kao grad pozitivnih demografskih kretanja, iznadprosječne infrastrukturne opremljenosti i komunalne uređenosti, koji u mnogim područjima osigurava nadstandarde svojim građanima, u proteklom je šestogodišnjem razdoblju uspio ostvariti smanjenje od gotovo 4 posto sveukupnih emisija CO2.

Osim toga, izradom i usvajanjem strateških dokumenata, usklađenih s energetskom politikom EU-a, zacrtao je nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja kojima u periodu do 2030. godine emisije CO2 planira smanjiti za 40 %, a novi mini elektrobus dodatni je korak k tome. Projekt SUTRA provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020.

Sredstva namijenjena Gradu Poreč iznose 242.000 EUR. Kao i svi troškovi u okviru projekta, tako je i trošak nabave mini autobusa na električni pogon sufinanciran sredstvima Europske unije, točnije sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. OKVIR Elektrobus će imati nosače za bicikle Isto tako, u sklopu provedbe drugog EU projekta ICARUS, uspješnom prijavom na Javni poziv za dostavu prijedloga za ulaganje u opremu na području gradova, koji je objavila Istarska razvojna agencija, u mjesecu studenom protekle godine, Grad Poreč osigurao je 100-postotni iznos potreban za opremanje mini autobusa na električni pogon nosačem za bicikle.

Na taj način, pilot projekt uspostave sustava javnog gradskog prijevoza na području Grada Poreča, korisnicima će pružiti dodatnu uslugu prijevoza kako putnika, tako i njihovih bicikala, a čime se u konačnici želi poticati i povezivati multimodalne modele prijevoza putnika. Vrijednost opreme iznosi 25.325,00 kn + PDV.

VIŠNJAN: U nedjelju izložba istarskog goveda

POREČ: U petak edukativno druženje za djecu “Prije mora do Marafora”