in

POREČU petica za transparentnost – omogućen uvid u isplate iz proračuna

Foto TZ Poreč

Grad Poreč ponovno je dobitnik najviše ocjene (5) za razinu proračunske  transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije, čime se već godinama svrstava među  najtransparentnije gradove u Hrvatskoj. 

Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja 2022. godine rezultate najnovijeg ciklusa  istraživanja transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina koje se provodi u okviru  projekta Hrvatske zaklade za znanost. 

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive  informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja  javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, te na povećanje odgovornosti regionalnih, odnosno  lokalnih vlasti. 

Proračunska transparentnost mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata  objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina, na vrijeme i u odgovarajućoj  formi, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvještaj o polugodišnjem izvršenju  proračuna za 2021.; prijedlog proračuna za 2022.; izglasani proračun za 2022.; proračunski vodič za  građane za 2022. 

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica  bili dostupni u razdoblju XI./2021. – IV./2022. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni  dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5. Rezultati  analize predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija,  gradova i općina: studeni 2021. – travanj 2022. 

Inače, Grad Poreč- Parenzo svrstava se u sam vrh po najvišim ocjenama transparentnosti  proračuna od samih početaka mjerenja koja je Institut počeo vršiti još 2013. godine. 

Dodajmo kako je od početka ove godine Grad Poreč u svoje poslovanje uveo  potpuno novu, visoku razinu transparentnosti – aplikacija Otvoreni grad kroz dostupne usluge – iTransparentnost i Financijske kartice, koje su dostupne na linku https://porec.otvorenigrad.hr/ i  omogućava uvid u isplate od početka godine pa nadalje. iTransparentnost“ omogućava uvid u sve  isplate Grada, uključujući i svih 11 proračunskih korisnika, sukladno propisanim uvjetima o  transparentnosti proračuna.  

Što se tiče financijskih kartica, omogućuje se uvid u zaduženja od Grada, pregled plaćenih  obveza kao i potrebne informacije za plaćanje računa putem 2D barkoda koji je moguće pročitati  putem aplikacija mobilnog bankarstva, priopćeno je iz Grada Poreča.

Nove teretane na otvorenom u Ladrovićima, Kukcima, St. Portun i Musaležu

euro novac pixabay

Mijenjao na ulici pa umjesto kuna dobio kolumbijske pesose