in

Prekrasno rimsko sidro nova je atrakcija Novigrada

Foto Grad Novigrad

Na ponos i radost svih Novigrađana, Park Giovanni Rusgnach odnedavno je dodatno oplemenjen rekonstrukcijom rimskog sidra. Kao važan dio opreme svakog plovila, tijekom povijesti sidro je doživjelo brojne promjene, od običnog kamena razvijaju se primjerci kameno-drvenih sidra, a od antičkog razdoblja kada se kameno-drvena sidra zamjenjuju olovno-drvenim sidrima, nastao je tip sidra kojeg danas poznajemo kao „Rimsko sidro“.

Ovo novigradsko Rimsko sidro dugo je više od 2,5 metra, težine oko 300 kilograma i dodatno je oplemenilo okoliš budućeg izložbenog prostora ribarske baštine.

-Velika zahvala Zoranu Mijatu koji je poklonio Gradu Novigradu autentični olovni dio sidra, i Emanuelu Erjavcu za rekonstrukciju i izradu drvenih i metalnih dijelova novigradskog Rimskog sidra. Po završetku svih radova, ovo prekrasno rimsko sidro bit će jedna od dodatnih atrakcija u Novigradu. No, kako radovi još nisu završeni molimo sve naše sugrađane da ne prilaze postavljenoj konstrukciji, poručuju iz Grada Novigrada.

Foto Running Fox Poreč

Porečki Running Fox ima novi uspjeh: Matija Lisec pobjednik Malinska traila

Foto Rukometni klub Poreč

Nexe prejak za porečke rukometaše