in

Priča o prijateljstvu i Europi – Valter Flego u Bruxellesu ugostio školske kolege, generaciju za koju je vezan skoro 40 godina

Buzećani Valtera Flega u Bruxellesu - Privatni album

Nesvakidašnju priču o posjetu Bruxellesu i  najznačajnijim institucijama Europske unije ispisali su prošloga tjedna buzetski osnovnoškolski prijatelji, generacija koja je 1987. završila osmi razred Osnovne škole Vazmoslava Gržalje. Naime, Valter Flego, bivši buzetski gradonačelnik i istarski župan, a sada hrvatski europarlamentarac pozvao je u goste svoje školske prijatelje kako bi im otvorio vrata Europskog parlamenta i upoznao ih s načinom funkcioniranja i mogućnostima koje europske institucije pružaju svim svojim građanima.

Buzećani Valtera Flega u Bruxellesu - Privatni album
Buzećani Valtera Flega u Bruxellesu – Privatni album

Sama ideja posjeta rođena je prošle godine na generacijskom druženju povodom obilježavanja 35. godišnjice završetka osnovnoškolskog obrazovanja. Uz razgovor, zaključeno je kako postoji veliki interes za putovanje, pa je Flego obećao kako će učiniti sve da svoje školske prijatelje ugosti u Bruxellesu.

Ovoga lipnja stigla je pozivnica iz Bruxellesa te su nekadašnji buzetski osnovnoškolci, danas pedesetogodišnjaci, na put krenuli 18. srpnja. Putovanje je bilo prožeto mnoštvom snažnih i dirljivih emocija, sjećanja na događaje i priče iz djetinjstva, na sve one lijepe i manje lijepe trenutke školovanja i života, na sve ono što mladost čini tako dinamičnom. Posebno su se isticale misli kako su ponosni što su dio generacije koja je iznjedrila osobu, njihovog Valtera Flega, koja je svojim radom, zalaganjem i obrazovanjem stekla prestižno mjesto u EU institucijama. Temelj posjeta bio je  upoznavanje Europskog parlamenta i približavanja njegovog rada i uloge te podizanje razine informiranosti o ovoj važnoj europskoj instituciji.

Buzećani Valtera Flega u Bruxellesu - Privatni album
Buzećani Valtera Flega u Bruxellesu – Privatni album

O tome im je Flego, uz pomoć suradnika, održao predavanje, nakon čega im je omogućio razgledavanje samog Parlamenta i posjet Parlamentariumu, muzeju EU-a. Generaciju je počastio i ručkom, specijalitetima belgijske gastronomije. Uz  radno – edukativni dan, posjet Bruxellesu obogaćen je i upoznavanjem znamenitosti grada kao što su Atomium, prvi Europski trgovački centar, Grand Place, Musee du Cacao et Chocolat, Park Cinquantenaire, Royal Gallery of Saint Hubert, Manneken Pis…

Nakon tri poučna, dinamična i uzbudljiva dana, trideset i dvoje bivših učenika vratilo se u rodni grad Buzet ispunjeni prelijepim uspomenama koje će se sigurno isticati u spomenaru njihovih života.

Dio ove osebujne generacije je i Vedrana Vukić Stranić, danas učiteljica OŠ Finida iz Poreča. Ona ističe kako je veoma ponosna na svoju generaciju, svoje buzetske prijatelje koji su i nakon više desetljeća, u kojima su ih životni putovi odveli u različite gradove, zemlje i prividno razdvojili, jednako složni i izuzetno povezani neraskidivim vezama prijateljstva. Njihova druženja u Buzetu su redovita, a ovo putovanje je bilo pravo osvježenje za sve njih. U ime cijele generacije ima se potrebu zahvaliti Valteru Flegi i njegovim suradnicima, kao i njihovoj kolegici Sandri, koji su im ovo putovanje omogućili.

Ovom generacijskom pričom izreka „Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba” dobiva i jednu novu dimenziju. Postaje potvrda da se u doba djetinjstva stvaraju najiskrenija i najčvršća prijateljstva koja su za cijeli život i koja otvaraju srca pojedinaca prema prihvaćanju promjena u životu i uklapanja svega onoga što smo kao djeca stekli u sadašnjost.

To je zapravo i priča EU institucija, priča koju EU naglašava; ona nudi slobodu, sigurnost, prihvaćenost svih građana Europe bez obzira na njihove različitosti. Ujedinjena u raznolikosti, moto je EU od 2000. godine i može sigurno biti moto ove generacije, ali puno ranije.

“Neispričane priče” uz Dragana Gortana u porečkom Domu za starije i nemoćne

Foto Lions klub Poreč

Porečki Lionsi u Vrsaru dodjeljuju nagradu mladom gitaristi na Festivalu GitarISTRA “More i gitare”