in

Projekt ”Poreč Living Streets” ide dalje – Nakon upitnika u ponedjeljak projekcija filma

Nastavljaju se aktivnosti u sklopu provedbe Poreč Living Streets, još jednog zelenog projekta Grada Poreča kojim se nastoji oplemeniti gradske ulice, stvoriti više prostora za ljude, šetače, poticati na smanjenje upotrebe osobnih vozila, te smanjenje emisija CO2 i ostalih plinova. Projekt se odvija u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i udrugom Zona za poboljšanje kvalitete življenja, a u sklopu EU projekta EUKI Living Streets koji je okupio zajednicu europskih gradova u energetskoj tranziciji Energy Cities, Organizacije Terra Hub iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

Tako je još uvijek je aktivan upitnik putem koje građani mogu dati svoj doprinos i mišljenje na koji se način porečke ulice mogu transformirati i vratiti ljudima, te smanjiti upotreba automobila, a koji se može ispuniti na linku:

https://udrugazona.typeform.com/to/Ctqsa4Jf?fbclid=IwAR0056JfsoeSCu6-8vG4yvKYq-9w8qqX74gGo2dVpCtF3ZAsqC620VuWmBA i na web stranicama www.porec.hr

Odaziv je dobar, te se pozivaju građani da daju svoj doprinos u anketi, ukoliko još nisu.

Aktivnosti u sklopu projekta nastavljaju se i u ponedjeljak, 30. kolovoza 2021. godine, s početkom u 20:00 sati, na Trgu Joakima Rakovca, u organizaciji udruge Zona, gdje će se održati edukativna radionica za građane, u sklopu koje će biti prikazana projekcija dokumentarnog filma ”Grad po mjeri čovjeka” (”The Human scale”) danskog redatelja Andreasa Dalsgaarda (u trajanju od 77 minuta).

Danas gotovo 55% svjetskog stanovništva živi u urbanim područjima. U vrijeme snimanja filma projekcije su govorile da će se do 2050. taj udio popeti na 80%. Iako danas govorimo o nešto manjim brojevima – 68%, situacija kako u velikim, tako i u malim gradovima zabrinjavajuća je.

Danski arhitekt i profesor Jan Gehl s kolegama želi (pre)oblikovati gradove prije svega uzimajući u obzir okolišnu održivost i ljudske potrebe. Želi osloboditi gradove od invazije automobila, te stvoriti prostor za pješake i bicikliste.

– U Poreču se već duže vrijeme radi na provedbi i implementaciji „zelenih“ projekata – od sudjelovanja u nacionalnoj akciji „Zasadi drvo – ne budi panj“ u sklopu koje smo, skupa sa sugrađanima, do sada, zasadili više od 1.000 sadnica stabala, do čak osam punionica za električne automobile, naše komunalno i prometno redarstvo koristi vozila na električni pogon, za što smo ostvarili sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uskoro u provedbu kreće i pilot projekt javnog gradskog prijevoza s mini autobusom na električni pogon, a intenzivno se radi i na podizanju energetske učinkovitosti objekata koji su klasificirani kao kulturna dobra, kaže gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

– Svjedoci smo kako su naše gradske ulice i trgovi mnogo više od prostora koji služe samo mobilnosti. One su prvenstveno javni prostori koji mogu i moraju obogatiti socijalno, društveno i gospodarsko tkivo zajednice, te poboljšati kvalitetu života u gradu. Kroz projekt Poreč Living Streets, se želi, u suradnji s građanima, sustavnim i dugoročnim mikro transformacijama gradskih ulica i prostora koji su često zagušeni prometom i automobilima, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, ukazati na važnost javnog prostora u urbanim sredinama, te poticati smanjenje upotrebe osobnih vozila, čime će se direktno utjecati na smanjenje negativnih utjecaja po zdravlje ljudi, smanjenje emisije kako stakleničkih, tako i ostalih plinova, a što će imati značajan utjecaj na povećanje kvalitete života u našem gradu, poručila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Radionica i projekcija filma održat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

Ista je za sve sudionike besplatna, no broj sudionika će, iz razloga poštivanja epidemioloških mjera, biti ograničen.

Istra top europska destinacija za imućnije goste

S tržišta opozvan i maslac