in

Promjena na čelu Bujštine – Kristijan Nemet novi glavni urednik nakon Luke Jelavića

Nakon Luke Jelavića iz Marušića koji je 15-ak godina bio glavni urednik časopisa Bujština, od ovog broja na toj je poziciji Kristijan Nemet iz Novigrada. Bujština izlazi od ožujka 2005. godine, kao mjesečnik je izlazila 10-ak godina, točnije do ožujka 2015., a zatim, sve do danas, izlazi svaka 2 mjeseca. Izdavač je umaška H-media.

Nakon 156. broja kojeg je uredio Jelavić upravo je na kiosk stigao 157. broj koji je prvi put uredio Nemet. Novigrađanin, inače zaposlen u Gradu Novigradu gdje je zadužen za odnose s javnošću te kao voditelj projekata u Turističkoj zajednici, više od 20 godina je u novinarstvu. Počeo je u Glasu Istre za kojeg je godinama bio dopisnik, a potom je prošao i sve druge vrste medija – pisani mediji, web, TV, radio… U njegovom životopisu je 12-ak godina honorarnog angažmana na TV Istri (i bivšem NIT-u), gdje je uređivao i vodio nekoliko emisija. Među ostalim osmislio je, pokrenuo i 12-ak godina vodio najdugovječniju emisiju na NIT-u/TV Istri – Kultivator, emisiju o kulturi.  No, 10-ak godina ga slušamo i na HRT-ovom Radio Puli. Krenuo je kao (su)urednik i (su)voditelj s  Draženom Turinom Šajetom u zajedničkoj emisiji Šajeter (emitirana subotom 9-12h), a od siječnja 2017. uređuje i vodi 2 mozaične emisije u subotnjem jutarnjem terminu – Žveljarin (6-9h) i Žgabucin (9-12h).

Također, dugogodišnji je glavni urednik Novigradskog lista-Il Gazzettino di Cittanova (prije toga Glas Novigrada), gradskog lista koji izlazi 2 puta godišnje (uoči Dana Grada krajem kolovoza i pred božićno-novogodišnje blagdane). Nekada je list izlazio i jednom mjesečno. Sudjelovao je u pokretanju i uređivanju i nekih drugih gradskih/općinskih listova u Istri.

Što ga je nagnalo da preuzme još jednu funkciju, budući da se već bavi mnogim poslovima i medijskim angažmanima?

–Kada čovjek dođe na prag 50-ih, kažu ljudi u krizi srednjih godina, onda mora naći načina da sam sebi dokaže da nije još „za hititi ča“… Zato mi je u pravo vrijeme došla ponuda gospođe Nade Host, vlasnice Bujštine, da preuzmem ulogu glavnog urednika i tako sam sebi probam dokazati da još uvijek mogu štogod dati i pružiti… Ili da ne mogu, pokazat će vrijeme (smijeh). No, šalu na stranu… Svakako jest riječ o jednom novom izazovu, a moram priznati da generalno volim izazove, volim tu neku energiju novih početaka, koji vam uvijek daju dodatni motiv i „vjetar u leđa“, pa i kada mislite da ste se svega već pomalo štufali i da možda nema onog nekog „žara“ koji vas je nekad tjerao naprijed, priča Kristijan.

Dodaje da s obzirom na situaciju s Covid pandemijom koja nam je svima bitno ograničila „radijus“ aktivnosti, pa ne možemo baš što hoćemo, kad hoćemo i gdje hoćemo, tako i njemu ostaje nešto više slobodnoga vremena, pa će ga rado usmjeriti u ovaj novi izazov.

-Bujštinu kao medijski projekt poznajem i pratim godinama, izuzetno cijenim napore gospođe Nade koja „gura“ taj projekt unatoč preprekama s kojima se privatni mediji susreću, a osobno smatram kako su baš ovakvi lokalni listovi prava medijska platforma koja se može na najbolji način približiti čovjeku, svom čitatelju. Na kraju krajeva, upravo to vrlo uspješno radi i Vaš portal, kao i neki drugi lokalni, uvjetno rečeno „mali mediji“, koji baš to što su „mali“ mogu iskoristiti kako bi se što više približili ljudima u svom okruženju. I upravo je to moja želja kao glavnog urednika Bujštine, da List postane još bliži ljudima s tog područja SZ Istre, da otkrijemo i našim čitateljima i čitateljicama prenesemo zanimljive ljudske priče, priče o pojedincima koji na bilo koji pozitivan način zaslužuju pažnju javnosti. Osobno i profesionalno vjerujem da lokalni mediji revijalnog karaktera kao što je Bujština upravo tome služe – da u prvi plan stave čovjeka, da ukažu na ono dobro i pozitivno u našem okruženju, jer takvih lijepih priča uvijek ima i ljudima su potrebne. A „velikim“ i „ozbiljnim“ medijima prepuštamo da se i dalje bave velikim i teškim temama, bez kojih bi svijet valjda stao, smatra Kristijan.

I ono što ga u ovoj za njega novoj priči dodatno veseli je činjenica da je na suradnju uspio „nagovoriti“ i nekoliko dragih kolegica s dugogodišnjim novinarskim iskustvom, koje će, uz već postojeće kvalitetne suradnike i suradnice, sigurno dati jednu novu energiju i novu dodanu vrijednost, koju će – uvjeren je Nemet – prepoznati i njihovi čitatelji…

Novi broj Bujštine je u trgovinama i na kioscima pa provjerite kako se Nemet snašao.

Kolegi želimo puno sreće!          

POREČ: Izvrstan rezultat učenica SŠ Mate Balote na županijskom natjecanju iz matematike

Uoči USKRSA u TARU: Uspješna potraga učenika za pisanicama