in

Prva ove godine: U Poreču bogata berba u urbanom pčelinjaku

Foto Grad Poreč

Nedavno su pčelari porečke udruge „Nektar“, koja skrbi o gradskim pčelama u urbanom pčelinjaku, obavili prvu ovogodišnju berbu. Tako su iz četiri pčelinje zajednice izvrcali čak 35 kilograma vrhunskog meda. Ujedno su u košnice postavili lijekove.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

– Zajednice su u izvrsnoj kondiciji i spremne za iduću pašu. U košnicama smo ostavili dosta meda za pčele, a nadamo se idućem, još jednom vrcanju ove sezone i to bršljanovog meda, kaže Ivan Kovač predsjednik Udruge Nektar. To je, kako dodaje, dokaz da su pogodili poziciju urbanog pčelinjaka, te da su zelene površine po gradu pune raznolikog medonosnog bilja.

Inače, urbani pčelinjak nalazi se u porečkom naselju Mate Balota, u blizini boćališta, na zelenoj površini okruženoj bršljanom i stablima graba, a riječ je o inicijativi koju je, na prijedlog Udruge pčelara „Nektar“, prije tri godine podržao Grad Poreč-Parenzo. Osnovna ideja urbanog pčelinjaka je kako bi se pčelama pomoglo u njihovom razvitku, a kod građana osvijestila važnost njihove uloge u funkcioniranju prirode.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč – Urbani pčelinjak u Poreču

Osim brige o urbanim pčelama pčelari Udruge Nektar, tijekom godine provode brojne aktivnosti, a Kovač već najavljuje kako će najesen, u okviru obilježavanja Mjeseca poduzetništva u Poreču održati i Medeni mjesec, u kojem će se sve aktivnosti usmjeriti na pčele i njihove proizvode – tako planiraju edukacije za djecu i školarce, smotru sortnih medova, predavanja i radionice za sve zainteresirane, te izbor najboljih medova Apis Histrica 2023., objavio je Grad Poreč.

Foto Sebastijan Skoko - TZ KAštelir-Labinci

U Kašteliru svečano otvorena “Butiga”, prodavaonica koja nudi najbolje od lokalnih proizvođača

tablete lijek ilustracija

S tržišta se povlači još jedan lijek! Sadrži jako kancerogen spoj