in

Prvi put u KAŠTELIRU: ELVIS BAJREKTAREVIĆ je novi komunalni redar

Foto Tanja Kocijančić

Elvis Bajrektarević osam je godina radio kao komunalni redar i voditelj komunalnog redarstva u Gradu Poreču, a od početka ovog mjeseca na taj je posao zaposlen u Općini Kaštelir-Labinci. Početkom tjedna je stigao na novo radno mjesto i počeo se upoznavati s komunalnim problemima ove male općine, pa će imati razne zadatke, kao što su ilegalna gradnja i poštivanje prostornih planova, briga o uređenju javnih i privatnih površina, zbrinjavanje otpada što je rak rana svih jedinica lokalnih samouprava, potom provođenje Zakona o zaštiti životinja u suradnji s veterinarima i veterinarskom inspekcijom i još mnogo toga što je odredio nadležni zakon.

Njegov broj telefona na koji ga mještani mogu nazvati je 099/4762525.

-Nadam se dobroj suradnji s mještanima – na obostrano zadovoljstvo, poručio je Elvis koji živi u Poreču.

Načelnik Enio Jugovac, na upit zašto su zaposlili komunalnog redara kojeg dosad nisu imali, rekao je da su u žiži javnosti Zakon o komunalnom gospodarstvu i Zakon o zaštiti životinja, koji ovlaštenje za postupanje daju isključivo komunalnom redarstvu.

-Bez te službe općina nema formalno-pravne podloge za postupanje. Redar pak ima ovlaštenje izaći na teren, napraviti uviđaj, sastaviti zapisnik i pokrenuti upravni postupak. Na području naše općine već duže vrijeme povećana je gradnja vila i kuća za odmor i nametnula se potreba da  sve držimo pod kontrolom, jer se puno toga dešava u prostoru. Sve to teško je kontrolirati i stoga će sada komunalni redar voditi brigu o tome, naglasio je načelnik Jugovac. Osim toga, dodao je, tu su i poslovi na održavanju komunalnom reda o kojima također treba voditi brigu.

Dodaje da je plaća za novo radno mjesto planirana u ovogodišnjem proračunu, a k tome to je predviđeno i pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

Jugovac je za kraj ispričao zanimljivu priču. Naime, Kaštelir je imao već komunalnog redara ali prije 80 i više godina, za vrijeme Italije.

-Pričali su mi moji kako su od 1936. do 1938. godine 2 karabinjera na biciklima ordinirala na našem području. Stariji pamte da su bili vrlo strogi i da su u ono vrijeme znali odrezati visoke kazne u lirama za nepoštivanje reda. Iako nije bilo asfalta, ako bi netko vozom iz kampanje donio blato na javni put, oni bi pratili tragove i našli tko je uprljao cestu, prisjetio se Jugovac.

Ništa se nije promijenilo od tog doba – i danas traktori za vrijeme kiše imaju blato na kotačima kojim izlaze na asfaltirane prometnice. No, nakon skoro čitavog stoljeća tragove na asfaltu pratit će novi kaštelirski komunalni redar. A konačno i naplatiti kaznu!

Odgođena fešta Sv. Marije Male u Baderni

SLAVI SE U NIZOZEMSKOJ: Porečani pobijedili HV Kras, sada slijedi put za Francusku!