in

Radionice u sklopu projekta “Che fino”: Novigrad promiče mediteransku prehranu na bazi namirnica iz mora

Foto TZ Novigrad

„Che fino!“ – tako se u našem kraju kaže kada je jelo ukusno, a to je i naziv novigradskog projekta s ciljem poticanja lokalnog stanovništva da što češće pripremaju jela na bazi ribe i drugih morskih organizama te da cijela obitelj uživa u ukusnim i zdravim mediteranskim jelima.          

Foto TZ Novigrad - Projekt Che Fino radionice riba mediteranska prehrana vrtić djeca
Foto TZ Novigrad – Projekt Che Fino

Nositelj projekta Turistička zajednica Grada Novigrada i partner u projektu Gradska knjižnica Novigrad su tijekom pandemijskog „mirovanja“ osmislili niz edukativnih aktivnosti s kojima su se 2020. godine kandidirali na natječaj Lokalne akcijske grupe za ribarstvo – FLAG „Pinna nobilis“ i za koje im je Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede dodijelila nepovratna sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Zahvaljujući projektu CHE FINO – Choose Health and Eat Fish in NOvigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu, ovog proljeća se provode edukativne i kreativne radionice za predškolsku i školsku djecu s područja Novigrada. Djeca uče o važnosti zdrave prehrane na bazi ribe i drugih morskih organizama koji se love na našem području zahvaljujući stručnjacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, zatim izrađuju likovne radove, pišu sastavke te se s morskim organizmima upoznaju uživo zahvaljujući interaktivnim i vrlo zanimljivim radionicama poznatog istarskog morskog biologa Nevena Iveše, profesora s pulskog sveučilišta. Njegove radionice održavat će se i tijekom toplih mjeseci u centru Novigrada.

Kako bi djeca, ali i njihovi roditelji, za ručak na tanjuru što češće imali nešto fino spravljeno s namirnicama iz mora, treba stvoriti naviku te biti angažiran i kreativan u kuhinji kada se priprema hrana. Stoga su za građanstvo te profesionalne kuhare iz obrazovnih ustanova i ugostiteljskih objekata organizirane besplatne edukativne kuharske radionice na kojima se uče novi, a jednostavni recepti koji opovrgavaju mit da je teško pripremiti brz, zasitan i ukusan obrok na bazi proteina iz Jadranskog mora. Prva radionica održana je u veljači, a druga, na kojoj se uči kako pripremiti drugačije, kreativno i ukusno jelo za restoransku ponudu – održat će se u subotu, 25. ožujka, u Edukacijskom gastronomskom centru Istre u Pazinu, Gortanov brijeg 1, od 10 do 16 sati. Ovom prilikom pozivaju se kuhari s našeg područja da se prijave putem maila info@novigrad-cittanova.hr, a radionica je dobrodošla i građanima koji se osjećaju vješti u pripremi morskih jela, a nedostaje im inspiracija.  

Izrada edukativnih video recepata je sljedeći korak projekta, a produkcija nestrpljivo čeka prave proljetne dane kako bi na atraktivnim novigradskim lokacijama uz more mogla snimiti vrsne kuhare s novigradskog područja koji će rado podijeliti svoje znanje i svoje ukusne recepte na bazi ribe i drugih morskih organizama. Tako će se svi ljubitelji ribe moći samostalno educirati uz video recepte za jela koja će pripremati Marina Gaši, Mattea Beletić, David Skoko, Marko Botić i Ivan Ergović te još štošta saznati od nutricioniste, somelijera i morskog biloga.

Upute za pripremu njihovih specijaliteta bit će objavljene u knjizi recepata koja će sadržavati i tradicionalne recepte koje desetljećima čuvaju novigradske domaćice i ugostitelji te informacije o dugoj tradiciji prehrane s namirnicama iz mora u sjeverozapadnoj Istri.

Dok projekt CHE FINO još traje, pri samom kraju su sve aktivnosti prvog FLAG projekta FishInNO – Fishing tradition in Novigrad / Novigradska ribarska tradicija turističke zajednice i Grada Novigrad – Cittanova. Na novigradskim ulicama možete primijetiti digitalne info toteme koji će svim gostima grada godinama pričati priče iz duge ribarske tradicije grada, a u tisak se uskoro šalje brošura o novigradskoj ribarskoj tradiciji, u kojoj će se moći pročitati i ispovijesti vrijednih novigradskih ribara, vječnih zaljubljenika u more i svoj težak posao. Nova kulturno-povijesna atrakcija će krajem ljeta dodatno naglasiti ribarsku tradiciju u kojoj će uživati ljubitelji muzeja i izložbi. U tijeku je dogradnja izložbenog prostora Galleriona, svjetski poznate stalne postave jedinstvenih primjeraka austro-ugarske mornarice, kojoj će se pridružiti moderna prezentacija eksponata koji su nekoć bili neophodni za ulov ribe i prehranjivanje stanovništva Novigrada. Priča će se razvijati oko batane, drvenog broda s jedrom, koja će biti centralni dio stalnog postava. Ona će biti polazište za razvoj cijele priče o teritoriju, ljudima, tradiciji i lokalnim pričama, objavio je TZ Novigrad.

Foto Barmen.hr (arhiva Teranino festival Bale)

Na Teranino festivalu u Balama prvo mjesto osvojio Rossi iz Vižinade

policija pješački prijelaz prometni policajac

U cijeloj Istri u četvrtak akcija s ciljem zaštite pješaka