in

Sebastian Kurz posjetio Poreč i to dvaput – Večerao u jednom od najljepših restorana. Evo što je najavio

Kurz u porečkom restoranu s Gordanom Šušljik i Gianpaulom Sardotom

Nije novost da je austrijski kancelar Sebastian Kurz ovog tjedna boravio u Istri, jer mediji su zabilježili da je bio u Rovinju. No, ovog je četvrtka večerao i u Poreču – i to u jednom od najljepših i najatraktivnijih restorana – Peterokutnoj kuli u starom gradu, sagrađenoj u 15. stoljeću, s čije terase puca prekrasan pogled na grad. Upravo ondje je boravio austrijski kancelar s trudnom partnericom Susanne Thier (bebu će dobiti u studenom!) i još jednim parom. Bio je to četvrtak navečer u gradu prepunom turista, a Kurz s društvom ostao je više od dva sata – bez pompe, tjelohranitelja, pratnje ni bilo čega drugog što bismo mi očekivali. Razgovarao je s osobljem i strpljivo se fotografirao sa svakim tko ga je pitao.

Pogled s terase Peterokutne kule jedan od najljepših

No, ono što je zanimljivo jest da mjesto u Peterokutnoj kuli možeš dobiti samo uz rezervaciju. Pa je tako Kurz sa svojom pratnjom stigao pred taj restoran dva dana ranije, uredno i strpljivo čekao u redu sa svim ostalim turistima i na ulazu rezervirao termin. Nije tražio nikakav poseban tretman, niti je tražio da ga ubace prije ili preko reda. Zahvalio je na terminu – a to je bilo tek dva dana kasnije.

A Gordana Šušljik, bivša potpredsjednica porečka Gradskog vijeća koja vodi taj restoran, rekla nam je da djevojka koja je upisivala narudžbe nije imala pojma koga je upisala. Tek kad je Gordana pogledala popis znali su da im dolazi austrijski kancelar! Naravno da to nisu razglasili naokolo, nego su kao i obično štitili privatnost.

To su pokušali učiniti i na terasi na vrhu restorana kada je stigao – no ondje je bilo dosta austrijskih gostiju koji su ostali šokirani vidjevši svog kancelara – i to u tako ležernom izdanju! Većina je odmah tražila fotografiranje.

A kakav je kancelar bio gost? Doznajemo da je bio jednostavan, ljubazan, običan, bez posebnih prohtjeva. Lijepo su se zabavljali i raspitivao se kako se živi u našem gradu. Pitao je preporuke kamo da idu, što da posjete (rekli su im Motovun i Grožnjan), zanimalo ga je jako koji su po mišljenju Gordane najbolji hoteli u Poreču, što bi u Poreču trebalo još pogledati… Pitao ju je je li njoj ljepši Poreč ili Rovinj… Zna se što je rekla! Gordana, koju je pohvalio za znanje njemačkog jezika, a poslije i talijanskog nakon što ju je slušao kako razgovara s gostima na susjednom stolu, kaže da je najavio da će se opet vratiti u Poreč. I to, kako je rekao, uskoro! Navodno je danas otputovao kući.

I Gordana se, zajedno s kuharom Gianpaulom Sardotom, fotografirala s prvim čovjekom Austrije za uspomenu.

Lijepa je to vijest u ovoj sezoni kada se sjećamo kako je Kurz prošle godine usred kolovoza tražio od svojih sunarodnjaka da se vrate doma iz Hrvatske – naravno zbog korone. Točno prije godinu dana Austrija nas je stavila na listu visoko rizičnih zemalja i izazvala ogromne gužve na granici.

U proteklih godinu dana očito su kancelaru pričali o ljepotama Istre. Iz razgovora se dalo naslutiti da je boravio u vili za odmor negdje u središnjoj Istri. Pa su tako svaki dan đirivali i posjećivali razna mjesta. Spomenimo da su i austrijski mediji zadnjih dana pisali o njegovom odmoru u Istri – portal oe24.at objavio je da Austrijanci nikad nisu vidjeli kancelara u tako privatnom izdanju, a Kurier je napisao “Kurz na privatnom odmoru bez maske pozira s konobarima”.

Veselimo se što je za odmor Kurz odabrao upravo našu zemlju. No, još više će nas veseliti ako nas u idućim danima Austrija, ali ni druge države, neće staviti na “crvenu” listu, nego će nas pustiti da sezonu odradimo do kraja.

Peterukutna kula na ulazu u Decumanus

Požar u kuhinji restorana u Valbandonu

Kod LADROVIĆA: U teškoj prometnoj nesreći jedna osoba smrtno stradala – cesta zatvorena za promet